Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη ρευστότητα εξειδίκευσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε λέγοντας ότι οι οικονομικοί δείκτες προϊώνιζαν μεγάλη επιτυχία για το 2020 μέχρι την εμφάνιση του Covid-19.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε την επάρκεια και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, ενώ μερίμνησε για την ασφαλή λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

O υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι η ύφεση για το 2020 είναι αναπόφευκτη, στόχος είναι να μειώσουμε το εύρος της και να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία για να έχουμε ανάκαμψη το 2021.

ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πολύ γρήγορα η χώρα πέτυχε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να γίνει εργαλείο παροχής ρευστότητας.

Σήμερα, Τετάρτη, άνοιξε και πάλι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Μάλιστα, πάνω από 40.000 επιχειρήσεις κάνανε αίτηση από τις 12 το μεσημέρι.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει κρατική εγγύηση έως 80% για επιχειρηματικά δάνεια κίνησης.

«Σεβόμαστε τις τράπεζες όμως αυτή τη στιγμή θέλω να ενθαρρύνω τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω στις χορηγήσεις αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων, δήλωσε ο υπουργός δίνοντας έμφαση στη σημασία που έχει η γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι στις 26 Μαϊου λήγει η προθεσμία για τις τράπεζες να ξεκινήσει «το μεγάλο εγγυοδοτικό μας εργαλείο» ύψους 2 δισ. που με τη μόχλευση ανάγεται στα 7 δισ. ευρώ και με εγγύηση κατά 80% του χαρτοφυλακίου.

Οι κινήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Εκτός από τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ και την ενεργοποίηση του ταμείου εγγυοδοσίας, ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ήδη σχεδιάσει και μια σειρά άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενεργοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ

Με τη μόχλευση, το ύψος των ενισχύσεων θα ανέλθει τα 5 δισ. ευρώ, σημείωσε.

Για τις στρατηγικές επενδύσεις το σύνολο των νέων εγκρίσεων εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, αναφέροντας ότι οι εγκρίσεις που ήδη λάβει η χώρα, είναι ύψους 2,7 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχυθούν 2.000 επενδυτικά σχέδια, έναντι 600 που υπολογιζόταν αρχικά.

Ακόμη, η κυβέρνηση δημιουργεί παρατηρητήριο ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, εγκρίθηκαν έργα ΣΔΙΤ και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες.

Δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου

Δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόκειται για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά εντός της τρέχουσας βδομάδας και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι καθώς ένα ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο μοχλεύει κατά μέσο όρο τρία ευρώ, με τα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται να δρομολογηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ.

Αναλυτικά:

«Γενική Επιχειρηματικότητα»

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,

β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ,

γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.

«Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων»

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 150 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του

κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, και τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

β. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ

Σαράντα μεγάλα έργα

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι σαράντα μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δις. Ευρώ, τίθενται υπό το μηχανισμό ωρίμανσης έργων που συστήνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, για τα οποία θα υπάρξουν εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στο νέο ΕΣΠΑ του 2021 – 2027 προστίθενται πόροι από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.