Στο Αιγαίο φαίνεται πως «έχει επιστρέψει» η Άγκυρα με «με αιχμή του δόρατος» το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε, μεταξύ άλλων, και από τις ακραία προκλητικές δηλώσεις του διευθυντή της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», Ιμπραχίμ Καραγκιούλ στο Twitter.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι, εφόσον η Ελλάδα έχει παραβιάσει τη συνθήκη για τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου, «τώρα είναι η σειρά μας. Μετά τη Μεσόγειο το Αιγαίο».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε, «τώρα όλο το CHP (σ.σ. Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) θα βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας και θα επιτεθεί στην Τουρκία! Οι MKO της Τουρκίας, των Τουρκικών Δημοκρατιών και των Βαλκανίων ξεκινούν δικαστικό αγώνα για την παράδοση στην Τουρκία 12 νησιών. Η Αθήνα μετατρέποντας τα νησιά σε στρατιωτικές βάσεις, παραβίασε τον όρο περί ‘αφοπλισμού’. Άρα τώρα ήρθε η σειρά μας. Μετά τη Μεσόγειο το Αιγαίο!».

Την ίδια ώρα, η ίδια φίλα προσκείμενη στον Ερντογάν εφημερίδα σχολιάζει πως η μη συμμετοχή Ιταλίας και Ισραήλ στην πενταμερή ερμηνεύεται ως ρήγμα στον «άξονα του κακού», όπως χαρακτηρίζει τη συμμαχία της Γαλλίας, Αιγύπτου, Ελλάδας, ΗΑΕ και Κύπρου, ενώ χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς.

Το σχέδιο της Τουρκίας

Πάντως, το ζήτημα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως) και των Δωδεκανήσων που επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι η Άγκυρα δεν αποτελεί νέο επεισόδιο στο πολυτάραχο σίριαλ των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ούτε θέμα απομονωμένο από τη συνολική στρατηγική θεώρηση της Τουρκίας για το Αιγαίο.

Φαίνεται όμως να επανέρχεται ένα θεωρητικό μοντέλο άμεσης σύνδεσης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, ακόμα κι αν πρόκειται για μεγάλα και κατοικημένα νησιά. Πρόκειται για εξέλιξη που θα έπρεπε να ανησυχήσει την Αθήνα, η οποία όμως προς το παρόν απαντά μάλλον αμήχανα στη… «ρουτίνα» των υπερπτήσεων με τις οποίες η Αγκυρα επιδιώκει να υποστηρίξει τα επιχειρήματά της.

Η αποφυγή της στρατιωτικοποίησης της κατάστασης συνιστά συνειδητή επιλογή της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο δίαυλοι επικοινωνίας δεν υφίστανται και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.