Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να ξεπεράσει το αρχαιοελληνικό ίνδαλμά του: επέζησε της πανδημίας των ημερών μας, αναρρώνει στο εξοχικό του και ετοιμάζεται να επανέλθει στην ενεργό δράση. Αντιθέτως, ο Περικλής, η προτομή του οποίου κοσμεί το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ, έπεσε θύμα του λοιμού της Αθήνας. Ασφαλώς, ο παραλληλισμός των δύο ανδρών μόνον ως αστείο – στην καλύτερη περίπτωση – μπορεί να εκληφθεί. O βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να επαίρεται για κανέναν χρυσό αιώνα και οι επικρίσεις που δέχεται για τον τρόπο με τον οποίον η χώρα του αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό πληθαίνουν.

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι η Βρετανία ίσως καταγράψει τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη και πολλοί ειδικοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι κατηγορούν το Λονδίνο για ολιγωρία, πλημμελή προετοιμασία και καθυστέρηση στη λήψη μέτρων. Αλλοι, ωστόσο, αντιτείνουν ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα και σημειώνουν ότι ο Τζόνσον κάνει ό,τι του λένε οι επιστήμονες. Τέσσερις διακεκριμένοι Βρετανοί από όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής – πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι – μοιράζονται με «ΤΑ ΝΕΑ» τις σκέψεις τους για το θέμα.

Ντένις ΜακΣέιν

υπουργός Ευρώπης στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ

«Ο Τζόνσον οφείλει να δώσει απαντήσεις»

Στις 3 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε στο BBC και καυχήθηκε ότι έκανε χειραψίες με τους πάντες, διερωτώμενος πού είναι το κακό. Στις 12 Μαρτίου, εγκαινιάστηκε το Cheltenham Festival, μία από τις πολυπληθέστερες συναντήσεις ιπποδρομιών στον κόσμο, στην οποία συνωστίστηκαν 85.000 άτομα. Στις 7 Μαρτίου, ο Τζόνσον και η έγκυος σύντροφός του κάθισαν σε ασφυκτικά γεμάτες κερκίδες για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ράγκμπι μεταξύ της Αγγλίας και της Ουαλίας. Λόγω της χαλαρής προσέγγισης που υιοθέτησε η Βρετανία, οδηγείται στο να καταγράψει τους περισσότερους θανάτους από COVID-19 στην Ευρώπη. Η ασθένεια του πρωθυπουργού και η απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος επί της άρνησης της κυβέρνησης να προστατεύσει το έθνος με τον τρόπο που το έκαναν άλλα κράτη. Ολοι ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον κ. Τζόνσον. Αλλά οφείλει να δώσει απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το γιατί η Βρετανία αντέδρασε τόσο καθυστερημένα στην πανδημία.

Πολ Κάρτλετζ

ομότιμος καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

«Η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι επαίσχυντη»

Κάθε πρωθυπουργός έχει δύο τεράστια – δυνητικά – πλεονεκτήματα έναντι ακόμη και του πιο έξυπνου, φωτισμένου και ενημερωμένου αρχαίου Ελληνα, όπως ήταν ο Περικλής: την επιστημονική γνώση και την ψηφιακή τεχνολογία. Από την άποψη αυτή, οι αρχαίοι Ελληνες κατοίκησαν κυριολεκτικά σε ένα διαφορετικό – υλικό και πνευματικό – σύμπαν. Υπάρχουν δύο πρόσθετοι, μερικώς συνδεδεμένοι, παράγοντες διαφοροποίησης: α) η δυνατότητα ταξιδιών σε όλο τον κόσμο σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, που καθιστά την εξάπλωση ενός ιού πολύ πιο πιθανή στον σύγχρονο από ό,τι στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και β) η απουσία στην αρχαία Αθήνα ενός οργανωμένου κρατικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που θα επέτρεπε την προετοιμασία έναντι του ιού και την καταπολέμησή του. Με αυτά τα δεδομένα, θα έπρεπε ο Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνησή του να τα έχουν πάει καλύτερα στην προετοιμασία, την καταπολέμηση και την ελαχιστοποίηση των επιζήμιων επιπτώσεων του COVID-19; Ναι, ναι, ναι. Είναι απολύτως επαίσχυντο το γεγονός ότι δεν γίνονταν αρκετά διαγνωστικά τεστ, ιδίως στο προσωπικό του ΕΣΥ, από τότε που ανιχνεύθηκε ο ιός και έγινε γνωστή η μετάδοσή του εκτός της Ουχάν, ότι δεν υπήρχε επαρκής προστατευτικός εξοπλισμός και ότι το lockdown εφαρμόστηκε μόλις στις 24 Μαρτίου.

Τιμ Ουόκερ

αρθρογράφος στην εφημερίδα «The New European»

«Ο Μπόρις απέτυχε παταγωδώς»

Ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει με έναν τρελό που οδηγεί Ferrari ο οποίος βλέπει ότι έχει γίνει ατύχημα πιο μπροστά στον δρόμο, βλέπει τα εμπλεκόμενα οχήματα με αναμμένα αλάρμ, αλλά, επειδή νομίζει ότι είναι ανίκητος, πατάει γκάζι. Αυτή η προσέγγιση παραλίγο να έχει τρομακτική κατάληξη για τον ίδιο, και, ασφαλώς, οδήγησε σε μακελειό με θύματα πολλούς άλλους ανθρώπους. Το πρωταρχικό καθήκον του πρωθυπουργού είναι να διατηρήσει τον λαό του ασφαλή. Σε αυτό, ο Μπόρις Τζόνσον απέτυχε παταγωδώς. Υπό την καθοδήγησή του, η Βρετανία έχει γίνει ένας ανεύθυνος παγκόσμιος πολίτης, καθώς συνέβαλε στη μετάδοση της ασθένειας σε όλο τον κόσμο. Εγινε μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης.

Κάλαμ Σμιθ

παραγωγός στο Εθνικό Θέατρο της Σκωτίας

«Η αποτυχία της Βρετανίας είναι συστημική»

Τις τελευταίες ημέρες, έχει καταστεί σαφές ότι η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού σε αυτήν την πανδημία ήταν ανεπαρκής. Ωστόσο, η αποτυχία είναι συστημική: ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο υποχρηματοδοτείται και έχει αποδεκατιστεί από διαδοχικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών βρίσκεται σήμερα στα όριά του, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι ισχυρότερο από ποτέ. Οι φόβοι για τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας οδήγησαν την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό καθίσταται σαφές εάν συγκρίνει κανείς την κατάσταση στη Βρετανία με εκείνη του πιο κοντινού μας γείτονα, της Ιρλανδίας, η οποία απαγόρευσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις νωρίτερα και, ως αποτέλεσμα, έχει πολύ λιγότερα κρούσματα και θανάτους ανά κάτοικο.