Ξεκινάει η διαδικασία μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Θετικό παράδειγμα για την Ευρώπη

Η αρχή γίνεται με το Λουξεμβούργο καθώς οριστικοποιήθηκε σήμερα ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Ζαν Άσελμπορν η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Μετά την επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου ο Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για ένα «θετικό παράδειγμα έναντι των λοιπών Ευρωπαίων εταίρων»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, στην επικοινωνία συμφωνήθηκε οι Αρχές των δύο χωρών να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την πολύπλοκη διαδικασία για την μετεγκατάσταση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, «παρά τις δύσκολες συνθήκες που θέτει η τρέχουσα πανδημία του κοροναϊού».

Δύσκολη συγκυρία

«Πρόκειται για μία εξέλιξη που επιτυγχάνεται παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας και δημιουργεί θετικό παράδειγμα έναντι των λοιπών Ευρωπαίων εταίρων, που έχουν εκφράσει την προθυμία τους να δεχθούν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης ευχαρίστησε επίσης, το Λουξεμβούργο «για τον ενεργό του ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους», καθώς και την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης «για τον υποστηρικτικό τους ρόλο στην διευκόλυνση των διαδικασιών».

Στο μεταξύ η μισή, σχεδόν, κοινοβουλευτική ομάδα, 72 βουλευτές, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) επιμένει στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή  Ένωση για την μεταφορά στην Γερμανία μερικών εκατοντάδων ασυνόδευτων παιδιών από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων των ελληνικά νησιά.

1600 παιδιά να έρθουν στη Γερμανία

«Τα 1.600 παιδιά τα οποία αναλογούν στη Γερμανία, όπως έχει συμφωνηθεί από τον «ευρωπαϊκό συνασπισμό των προθύμων» πρέπει να έρθουν στη Γερμανία το συντομότερο δυνατόν. Η μετακίνηση των ανηλίκων έχει καθυστερήσει πάρα πολύ», αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα.

Αυτό το ψήφισμα διανεμήθηκε σήμερα από την αριστερή πτέρυγα της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, της οποίας επικεφαλής είναι ο Ματίας Μιρς.

Στο κείμενο αυτό τονίζεται επίσης ότι «ένα αρνητικό τέστ κοροναϊού θα είναι εξίσου σημαντικό μετά την άφιξή τους στη Γερμανία».

Η Επιτροπή του κυβερνητικού συνασπισμού για το προσφυγικό, αποτελούμενη  από χριστιανοδημοκράτες (CDU), χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και σοσιαλδημοκράτες (SPD) βουλευτές, συμφώνησε πριν από ένα μήνα με άλλες χώρες της ΕΕ να μεταφερθούν από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων των ελληνικών νησιών, ανήλικα παιδιά τα οποία είναι σοβαρά άρρωστα είτε ασυνόδευτα είτε ηλικίας κάτω των 14 ετών και να κατανεμηθούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.