Είναι φανερό ότι όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στον τρόπο που θα ζούμε, θα σκεφτόμαστε και θα λαμβάνουμε αποφάσεις. Εμείς οι πολίτες για όλα αυτά που αφορούν την καθημερινότητα και το μέλλον μας και οι κυβερνήσεις για τα ευρύτερα κοινωνικά, οικονομικά και παγκόσμια ζητήματα.

Η τραγική περιπέτεια του κορωνοϊού, που εν τω μεταξύ θα έχει αφήσει πίσω της εκατόμβες θυμάτων, φαίνεται οόι θα είναι ο καταλύτης για την μετά τον κορωνοϊό πραγματικότητα. Σημάδια της υπάρχουν ήδη στις αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς σε βασικές δραστηριότητές μας στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Καταρχήν, ο κίνδυνος μιας πανδημίας δεν θα είναι πια – τουλάχιστον για αρκετές επόμενες δεκαετίες – ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας για κινηματογραφικές ταινίες. Το σημερινό θρίλερ θα πιέσει τις κυβερνήσεις να ρίξουν βάρος στα συστήματα υγείας που τόσο παραμελημένα αποδείχθηκαν – με ελάχιστες εξαιρέσεις – σε όλον τον κόσμο. Και ας ελπίσουμε ότι θα ενισχυθεί ο κοινωνικός τους χαρακτήρας, κάτι που φάνηκε ότι είναι απολύτως αναγκαίο στη σημερινή καταιγίδα. Κορυφαίοι αναλυτές προβλέπουν ότι το επίπεδο του υγειονομικού συστήματος ενός κράτους θα είναι στο μέλλον βασικό κριτήριο για τον χαρακτηρισμό του ως αποτυχημένου (failed state) ή μη. Δίπλα στο δημόσιο χρέος θα αποτελεί δείκτη κινδύνου χρεοκοπίας μιας χώρας σε ακραία ή δυσμενή σενάρια σχετικά με τις εξελίξεις στην ανθρωπότητα.

Βεβαίως, δεν είναι δεδομένο ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση προς στην οποία θα κινηθούν ισχυροί παίκτες στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή.

Υπάρχει και είναι σοβαρός ο κίνδυνος της επιστροφής σε καθεστώτα προστατευτισμού ως απάντηση στους κινδύνους που εγκυμονεί η σημερινή μορφή της παγκοσμιοποίησης. Ομως υπάρχει και η μεγάλη ευκαιρία για κοινές πολιτικές και περισσότερη συνεννόηση σε παγκόσμιο επίπεδο που θα δώσει άλλο περιεχόμενο και «μέλλον» στην έννοια της παγκοσμιοποίησης. Αυτή την ευκαιρία έχει μπροστά της πρώτα από όλους η Ευρώπη.

Θα υιοθετήσει κοινές και γενναίες πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο κόστος του κορωνοϊού και θα την καταστήσουν περισσότερο ενωμένη την επόμενη μέρα ή αυτή η κρίση θα αποδειχθεί διαλυτική; Ο ευρωπαϊκός Βορράς φέρει μεγάλη ευθύνη για το αποτέλεσμα. Το τι θα γίνει θα φανεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και τις δράσεις που θα προωθηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Κατά τα άλλα, καλή η τηλεργασία από το σπίτι, αλλά θέλει υποδομές και… όρια. Μπήκε στη ζωή μας όπως και οι συναλλαγές με κάρτες, που πρέπει να επεκταθούν παντού!