Οι στρατηγοί στη μάχη κατά του κοροναϊού, οι άνθρωποι που μας φέρνουν, δυστυχώς, τα δυσάρεστα νέα για τα κρούσματα και τους νεκρούς, αλλά και για τα μέτρα που επιβάλλονται, μίλησαν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνουν νέες εκκλήσεις στον κόσμο να τηρούν τα μέτρα και τις εντολές και ζητούν να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Στέλνουν δε μήνυμα αισιοδοξίας για τη νίκη κατά του κοροναϊού.

Ο κ. Τσιόδρας τονίζει μεταξύ άλλων ότι ελπίζει πως θα βρεθεί η κατάλληλη αγωγή για τον ιό που θα προηγηθεί του εμβολίου. Ο δε κ. Χαρδαλιάς αναφέρει ότι «η ατομική ευθύνη δεν αφορά μόνο στην προστασία του εαυτού μας, αλλά και στην προστασία του διπλανού μας και εν τέλει του κοινωνικού συνόλου».

Ας διαβάσουμε τις δηλώσεις τους στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»:

Σωτήρης Τσιόδρας: Ελπίζουμε σε ανεύρεση της κατάλληλης αγωγής

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Ο ιός δείχνει παρόμοια συμπεριφορά στην Ελλάδα με τα παγκόσμια δεδομένα. Προφυλάσσουμε τις ομάδες αυξημένου κινδύνου με τη σωστή συμπεριφορά. Ελέγχουμε με εργαστηριακό έλεγχο στοχευμένα, βάσει των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τις σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, αλλά και τις ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουμε την επιτήρηση στην κοινότητα. Αντίστοιχα επιτηρούμε τους επαγγελματίες υγείας, την «εμπροσθοφυλακή» του συστήματος. Συνεχίζουμε τη διαδικασία απομόνωσης των επαφών – ιδίως των νέων ανθρώπων, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν τόσο όσο οι ηλικιωμένοι, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες στο σπίτι τους. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα – πολλά από αυτά, θυμίζω, τα εφαρμόσαμε πρόωρα και προληπτικά (proactive) – ελπίζουμε σε μείωση και επιβράδυνση της επιδημίας. Ελπίζουμε σε ανεύρεση της κατάλληλης αγωγής, η οποία όπως όλα δείχνουν θα προηγηθεί του εμβολίου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι καθηγήτης Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό

Νίκος Χαρδαλιάς: Μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη Δημόσια Υγεία επιβάλλεται εγρήγορση, συνεργασία και συνεννόηση. Καλούμε όλους τους Ελληνες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Διότι δεν αρκούν μόνο τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία, αλλά απαιτείται και από μέρους μας να επιδείξουμε ψυχραιμία, σοβαρότητα, αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, αλλά πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο να επιδείξουμε αυτοπειθαρχία. Η Κυβέρνηση και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνουν καθημερινά τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πολύπλευρες συνέπειες του κορωνοϊού.

Δύο από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουμε ως κοινωνία σε αυτό τον αγώνα είναι η ατομική υπευθυνότητα και η σοβαρότητα που καλούμαστε να επιδείξουμε όλοι. Η ατομική ευθύνη δεν αφορά μόνο στην προστασία του εαυτού μας, αλλά και στην προστασία του διπλανού μας και εν τέλει του κοινωνικού συνόλου.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τη Δημόσια Υγεία. Πολιτεία και πολίτες από κοινού, συνεργαζόμενοι σε πνεύμα ομοψυχίας, θα το κατορθώσουμε. Η πολιτική ηγεσία είναι εδώ, μαζί με το κράτος, το οποίο κάνει και θα συνεχίσει να κάνει όσα πρέπει.

Αλλά ηγέτες είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Ηγέτες στην εργασία μας, ηγέτες στην οικογένειά μας, ηγέτες στις γειτονιές μας, ηγέτες στους αγαπημένους μας, ηγέτες του εαυτού μας και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Ο μόνος τρόπος για να προφυλάξουμε τους οικείους μας, τους αγαπημένους μας, τον τρόπο ζωής μας, τις γειτονιές μας, την Πατρίδα μας, είναι ο δρόμος της ατομικής μας ευθύνης. Και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ακολουθούμε τις οδηγίες, μένουμε σπίτι, εφαρμόζουμε πιστά τους κανόνες υγιεινής.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων