Το Ισραήλ έλαβε ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξουσιοδοτώντας την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας να συγκεντρώσει «αμέσως» δεδομένα για τους πολίτες ώστε να αντιμετωπισθεί η διάδοση του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η εν λόγω υπηρεσία, η Σιν Μπετ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε προτείνει το μέτρο αυτό το Σάββατο, δήλωσε χθες, Δευτέρα το βράδυ,  πως θα φροντίσει να εγκριθούν «έκτακτοι κανονισμοί που θα επιτρέψουν τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στον πόλεμο εναντίον του κοροναϊού», αφού μια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν έδωσε το σχετικό πράσινο φως, αλλά ανέβαλε την ψηφοφορία της σχετικά με το θέμα.

Το μέτρο έχει άμεση ισχύ

Η κυβέρνηση «εξουσιοδότησε την Σιν Μπετ να θέσει τις τεχνολογίες αιχμής που διαθέτει στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας.

Το μέτρο αυτό έχει «άμεση» ισχύ, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Σιν Μπετ.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις περί του μέτρου, οι οποίες διέρρευσαν στον ισραηλινό Τύπο, η αστυνομία θα μπορεί, μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και χωρίς την άδεια της δικαιοσύνης, να προχωρεί σε γεωγραφικό εντοπισμό των φορέων του κορνοϊού και των προσώπων που βρίσκονται σε καραντίνα.

Η Σιν Μπετ θα μπορεί να εντοπίζει πού είχαν κινηθεί οι ασθενείς για διάστημα 14 ημερών πριν από τη διάγνωσή τους με τον κοροναϊό ώστε «να ανιχνεύει τα δρομολόγιά τους και τα πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή», σύμφωνα με τις διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, 304 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και δεκάδες χιλιάδες άλλοι βρίσκονται σε περιορισμό.

Το υπουργείο Υγείας ήρθε σε επαφή με την υπηρεσία ασφαλείας ώστε η τελευταία να βοηθήσει στον εντοπισμό των φορέων του ιού, «αφού διαπιστώθηκε πως οι άλλες αρχές δεν διέθεταν τις απαραίτητες τεχνολογίες», δήλωσε ο επικεφαλής της Σιν Μπετ Ναντάβ Άργκαμαν.

Τέθηκαν σε λειτουργία μηχανισμοί παρακολούθησης

«Η Σιν Μπετ γνωρίζει πως αυτή η αποστολή ξεπερνάει τις συνήθεις αντιτρομοκρατικές δραστηριότητές της, συνεπώς το αίτημα εξετάσθηκε μαζί με τον γενικό εισαγγελέα και εγκρίθηκε απ’ αυτόν» πρόσθεσε σε ανακοίνωση διευκρινίζοντας πως τέθηκαν σε λειτουργία μηχανισμοί παρακολούθησης.

Το γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες τεχνικές παρακολούθησης θα χρησιμοποιηθούν.

Τα δεδομένα θα διαβιβάζονται στο υπουργείο Υγείας και δεν θα διατηρούνται από την Σιν Μπετ, δήλωσε ο Άργκαμαν.

«Δεν θα υπάρξει μαζική παρείσφρηση στα τηλέφωνα και δεν θα γίνουν κυβερνοεπιθέσεις», είχε διαβεβαιώσει χθες, Δευτέρα, ένας αξιωματούχος του τομέα της ασφάλειας, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο επιφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης, είχε προτείνει το μέτρο αυτό μερικές ημέρες πριν ο αντίπαλός του, ο Μπένι Γκαντς, πάρει την εντολή να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.