Αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι νεκροί παγκοσμίως από την εξάπλωση του κορονοϊού, την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στο… μάτι του κυκλώνα και προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του ιού παίρνοντας πιο αυστηρά μέτρα.

Από την μία η Ισπανία έλαβε όσο πιο σκληρά μέτρα γινόταν με την κυβέρνηση να βάζει σε καραντίνα όλη τη χώρα από το Σάββατο και τον στρατό να «περιπολεί» 14 πόλεις σε όλη την χώρα.

Από την άλλη, ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε να σπείρει τον τρόμο στο διάγγελμα του με μόνο δύο λέξεις.

«Eίμαστε σε πόλεμο», αναφώνησε αφού προηγουμένως ανακοίνωσε πως κλείνει σύνορα, περιορίζει τις μετακινήσεις και στέλνει τους πάντες στο σπίτι τους.

«Άνευ προηγουμένου» μέτρα ανακοίνωσε και η Άγγελα Μέρκελ, καθώς η υπακοή των Γερμανών στα ήδη υπάρχοντα μέτρα  δεν απέδωσε καρπούς.

Ειδικότερα στα 16 ομοσπονδιακά κράτη της Γερμανίας από αύριο θα είναι κλειστά εκτός από σχολεία και πανεπιστήμια και  όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, εκτός από όσα πωλούν τρόφιμα, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα βενζινάδικα, τις εταιρίες μεταφορών, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια.

Ωστόσο καμία από αυτές τις χώρες δεν βρίσκεται στην θέση της Ιταλίας, η οποία αν και έχει πάρει κάθε δυνατό μέτρο, κάθε μέρα βλέπει τριψήφιο αριθμό νεκρών.

Ειδικότερα,  τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία είναι πλέον 24.747, ενώ σήμερα έχασαν τη ζωή τους ακόμη 368 άνθρωποι.

Οι νεκροί έφτασαν τους 1.809 ενώ ιάθηκαν 2.335. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, χθες τα κρούσματα ήταν 21.157, απεβίωσαν 1.441 ασθενείς και 1996 ήταν οι ιαθέντες.

Ο κοροναϊός σε όλο τον κόσμο

Συνολικά ο νέος κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 7.007 ανθρώπους παγκοσμίως, μετά την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον απολογισμό που κατήρτισε το Γαλλικό Πρακτορείο, έως σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Περισσότερα από 175.530 κρούσματα έχουν καταμετρηθεί σε 145 χώρες από την έναρξη της επιδημίας.

Οι χώρες, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι νέοι θάνατοι, σε διάστημα 24 ωρών, είναι η Ιταλία με 349 επιπλέον νεκρούς, το Ιράν (129) και η Γαλλία (36).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) καταμετρά συνολικά μέχρι σήμερα  80.860 κρούσματα, εκ των οποίων 3.213 θάνατοι, ενώ 67.490 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί. 16 νέα κρούσματα και 14 νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας.

Οι πιο πληγείσες χώρες

Οι πλέον πληγείσες χώρες μετά την Κίνα είναι η Ιταλία με 2.158 νεκρούς εκ των 27.980 κρουσμάτων, το Ιράν με 853 νεκρούς εκ των 14.991 κρουσμάτων, η Ισπανία με 309 νεκρούς εκ των 9.191 κρουσμάτων και η Γαλλία με 127 θανάτους εκ των 5.423 κρουσμάτων.

Οι πρώτοι θάνατοι

Από χθες στις 19.00 ώρα Ελλάδας, η Πορτογαλία, το Μπαχρέιν, η Ουγγαρία, η Γουατεμάλα και το Λουξεμβούργο ανακοίνωσαν τους πρώτους θανάτους που συνδέονται με τον Covid-19. Η Λιβερία, η Σομαλία, η Τανζανία και η Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα.

Αυστηρά μέτρα σε Γερμανία

Αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ανακοίνωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας πως «όσο καλύτερα τηρήσει ο καθένας τους κανόνες, τόσο συντομότερα θα περάσει αυτή η φάση».

Σε συνεννόηση με τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από όσα πωλούν τρόφιμα, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα βενζινάδικα, τις εταιρίες μεταφορών, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια.

Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη μουσεία, θέατρα, μπαρ, κλαμπ, εκθέσεις, γκαλερί, ζωολογικοί κήποι, καζίνο, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και αθλητικοί χώροι, ενώ απαγορεύεται στο εξής η συγκέντρωση πλήθους σε χώρους όπως πανεπιστήμια και εκκλησίες, αλλά και τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία. Τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει στο σύνολο της χώρας.

Διάγγελμα Μακρόν: Βρισκόμαστε σε πόλεμο

Η Γαλλία θα εφαρμόσει περιορισμούς στις μετακινήσεις από αύριο, Τρίτη το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας), και για ένα διάστημα 15 ημερών, στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη διασπορά του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το γαλλικό έθνος.

Ισπανία: Κλείνει τα χερσαία σύνορα με όλη την Ευρώπη

Η Ισπανία θα κλείσει από απόψε τα μεσάνυχτα (01.00 ώρα Ελλάδας) τα χερσαία σύνορά της για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Ελβετία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η ελβετική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 19 Απριλίου, μπροστά στον νέο κοροναϊό, απαγορεύοντας «όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις» με εξαίρεση τις κηδείες.

Μόσχα: Κλείνουν τα σχολεία – Απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις

O Δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα βάσει του οποίου απαγορεύονται έως τις 10 Απριλίου όλες οι μαζικές συγκεντρώσεις.

Ιρλανδία: Σχεδόν 140.000 άνεργοι, εξαιτίας του κορονοϊού

Περίπου 140.000 άνθρωποι είναι πλέον άνεργοι μετά από τα μέτρα που έλαβε η ιρλανδική κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Ελβετία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η ελβετική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 19 Απριλίου, μπροστά στον νέο κοροναϊό, απαγορεύοντας «όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις» με εξαίρεση τις κηδείες.

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Άδειοι δρόμοι, στρατιώτες σε 14 πόλεις

Οι δρόμοι της Ισπανίας είναι απόκοσμα ήσυχοι σήμερα, με την εκκωφαντική σιωπή να διακόπτουν οι ανακοινώσεις της αστυνομίας από τα μεγάφωνα που συστήνει στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι Ισπανοί περνούν την πρώτη εργάσιμη ημέρα υπό καθεστώς καραντίνας, λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού.