Η χαλαρότητα με την οποία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο Μπόρις Τζόνσον την εξάπλωση του κοροναϊού στη Βρετανία έχει εξοργίσει πολλούς, μεταξύ αυτών και συμπατριώτες μας που ζουν στο Λονδίνο.

Χαρακτηριστικές είναι δηλώσεις που δημοσιεύει η Καθημερινή: «Δεν μας έφτανε το Brexit, ήρθε και ο κορωνοϊός για να μας αποτελειώσει», δήλωσε η Χριστίνα Μουράτογλου, συνιδιοκτήτρια δύο εστιατορίων στο κέντρο του Λονδίνου. Δεν κρύβει την ανησυχία της για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, με το σκεπτικό ότι ο πληθυσμός θα αποκτήσει ανοσία, αν νοσήσει το 60% και πλέον: έτσι θα προφυλαχθεί από το δεύτερο μεγάλο επιδημικό κύμα που αναμένεται το φθινόπωρο. Αυτό όμως, πέρα από τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα, σημαίνει θανατική καταδίκη για τουλάχιστον 500.000 ανθρώπους…

«Ακουσα το διάγγελμα του πρωθυπουργού, την περασμένη Πέμπτη, και δεν πίστευα στ’ αυτιά μου», λέει η κ. Μουράτογλου. «Είπε ότι πολλές οικογένειες θα χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα πριν από την ώρα τους αλλά, παρά το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε, έχει αποφασίσει να πάρει αυτό το ρίσκο. Δεν καταλαβαίνω, ειλικρινά. Ο Μπόρις Τζόνσον μάλλον φαντασιώνεται ότι θα γίνει ένας δεύτερος Ουίνστον Τσώρτσιλ και θα οδηγήσει αγέρωχος τον λαό του σ’ αυτόν τον πόλεμο. Ανησυχώ πολύ. Λέτε να είναι πιο έξυπνος από όλους τους άλλους ηγέτες οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον, ανακοινώνουν αυστηρά μέτρα για τις χώρες τους; Δεν αντέχω στη σκέψη ότι παίζει τη ζωή μας κορώνα – γράμματα.»

Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα στο Λονδίνο μετά τα νέα για την ραγδαία έξαρση της νόσου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τους θανάτους που αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς, αναφέρει:  «Μέχρι τις πρόσφατες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις όλα ήταν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Από την Παρασκευή είναι αλήθεια πως άρχισα να βλέπω στους δρόμους μερικούς ανθρώπους με μάσκες και γάντια. Αλλά αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα: οι περισσότεροι Βρετανοί συνεχίζουν απτόητοι να κυκλοφορούν χωρίς καμιά προφύλαξη, ακόμα και οι ηλικιωμένοι. Η μόνη τους αντίδραση μέχρι τώρα ήταν ότι άδειασαν τα σούπερ μάρκετ. Κι όχι μόνο από απολυμαντικά, χαρτιά υγείας, ρύζι και μακαρόνια. Δεν βρίσκεις πια τίποτα! Πήγαμε με τον σύζυγό μου σε έξι σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουμε κάποια βασικά είδη για το σπίτι και το παιδί μας.»

«Τα θέατρα, τα μπαρ και τα καφέ είναι γεμάτα, ελάχιστοι λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ατομικής υγιεινής, μπαίνεις στο μετρό και συνειδητοποιείς ότι κάθε βαγόνι είναι υγιειονομική βόμβα, οι προσκλήσεις για πάρτι συνεχίζονται», επιβεβαιώνει και ο συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας, ο πρώτος Ελληνας που κλήθηκε να γράψει έργο για τη θρυλική ορχήστρα του BBC, ο οποίος επίσης ζει και εργάζεται στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

«Το Λονδίνο παραμένει ανέμελο. Κι αυτή η ανεμελιά με τρόμαξε.» Χθες επέστρεψε στην Ελλάδα και μπήκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για τις δύο επόμενες εβδομάδες, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

«Γενικότερα, στις μέρες του κοροναϊού, έχω τρομάξει με τον κυνισμό των Βρετανών και της κουλτούρας τους. Δεν έχουν συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης. Είναι σαν να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη. Σαν να λένε: “Εμείς είμαστε διαφορετικοί, ξέρουμε καλύτερα τι πρέπει να κάνουμε, πάμε αντίθετα στο ρεύμα», συνεχίζει ο κ. Σκύλλας. «Αποφάσισα, λοιπόν, να γυρίσω στην πατρίδα μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν ήθελα να γίνω πειραματόζωο στα χέρια μιας κυβέρνησης που πάει κόντρα σε όλο τον κόσμο…»