Σε εκκαθαρίσεις μελών της βασιλικής οικογένειας και στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας επιδόθηκαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο, όπως φαίνεται, των προσπαθειών του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να ενισχύσει τη θέση του βάζοντας στο στόχαστρο πιθανούς αντιπάλους για τον θρόνο.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται τουλάχιστον τρεις πρίγκιπες, μεταξύ των οποίων ο  Αχμέντ μπιν Αμπντουλαζίζ, ο 77χρονος αδελφός του βασιλιά Σαλμάν που θεωρείται από πολλούς ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο του πρίγκιπα Μοχάμεντ για τη διαδοχή. Συνελήφθη επίσης ο πρώην διάδοχος και υπουργός Εσωτερικών πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγέφ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τότε που τον διαδέχθηκε ως διάδοχος ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το 2017. Μέλος της βασιλικής οικογένειας δήλωσε πως οι εκκαθαρίσεις επεκτάθηκαν σε «όλο τον εσωτερικό κύκλο» του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, μεταξύ των οποίων είναι και ο νεότερος αδελφός του.

Ο αριθμός των συλληφθέντων πριγκίπων μπορεί να ανέρχεται σε 20, γράφει η Wall Street Journal, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των ανώτερων ιμάμηδων, των στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας και των επιχειρηματιών που κρατούνται, σε μια επίδειξη του διαδόχου ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε κίνηση θεωρεί ως απιστία προς την εξουσία του. «Βασικοί είναι οι δύο σημαντικοί πρίγκιπες», είπε μέλος της βασιλικής αυλής μιλωντας στους Financial Times. «Ολοι οι άλλοι είναι περιφερειακοί. Στόχος ήταν να σταλεί ένα μήνυμα προς όλη την οικογένεια να συνταχθεί με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρίγκιπας Αχμέντ ήταν το μεγάλο ψάρι. Είχε διαρκώς διαφωνίες και παράπονα τον τελευταίο καιρό και η υπομονή εξαντλήθηκε».

Ο Αλί Σιχαμπί, σχολιαστής στα ΜΜΕ της χώρας και υποστηρικτής του διαδόχου, διέψευσε φήμες για πραξικόπημα, προσθέτοντας ότι «εκείνο που πρέπει να εκτιμήσουν οι πολίτες είναι ότι η βασιλική οικογένεια έπρεπε να περάσει από μια πολύ ευαίσθητη διαγενεολογική διαδοχή… δεδομένου του μεγάλου αριθμού των πριγκίπων που τυπικά δικαιούνται να βρίσκονται στη γραμμή διαδοχής. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς αιματοχυσίες, κάτι σπάνιο στην ιστορία», προσθέτει καταλήγοντας ότι ο βασιλιάς και ο διάδοχος «έχουν τον απόλυτο έλεγχο».

Ο 87χρονος βασιλιάς Σαλμάν όρκισε δύο πρεσβευτές της Σαουδικής Αραβίας χθες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, που δημοσίευσε φωτογραφίες του όπου φαίνεται σε σχετικά καλή υγεία. Η ορκωμοσία φαίνεται να σχεδιάσθηκε για να καταπνίξει τους ψιθύρους για την κατάσταση της υγείας του, στους οποίους μάλιστα αποδόθηκαν και οι εκκαθαρίσεις στις οποίες προέβη ο διάδοχος για να μην αντιμετωπίσει προσκόμματα στον δρόμο για τον θρόνο.

Γιος του βασιλιά Σαλμάν, ο διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου κινείται για να εδραιώσει την εξουσία του από την εκδίωξη του εξαδέλφου του Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, με ένα παλατιανό πραξικόπημα το 2017, όταν χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία μιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς, συνέλαβε πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Από τον Οκτώβριο του 2018 βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρής διεθνούς κριτικής για τη στυγνή δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, την οποία φέρεται να είχε διατάξει εκείνος. Ο πρίγκιπας Αχμέντ επέστρεψε από το Λονδίνο στη Σαουδική Αραβία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Κασόγκι, μια απόφαση που ερμηνεύθηκε από κάποιους ως μια επιθυμία να δείξει την υποστήριξή του στη μοναρχία.