Λίγες μέρες έχουν απομείνει μέχρι να παραδοθεί στους πολίτες, άνευ απροόπτου,  η νέα πλατεία Ομονοίας, μετά τη διαδικασία συντήρησης, ανάπλασης και ανακατασκευής της.

Το τελικό αποτέλεσμα θα παραπέμπει κατευθείαν στο σχεδιασμό της δεκαετίας του ’60 και γι΄αυτό μικροί και μεγάλοι αναμένουν με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα.

Ήδη το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας έχει ολοκληρωθεί, αν και όσοι περνούν καθημερινά από το σημείο βλέπουν και κάτι καινούργιο. Και είναι σίγουρο ότι μια ολόκληρη περιοχή θα αναβαθμιστεί.

Αλλωστε, στην πλατεία λειτουργούν και θα λειτουργήσουν στο μέλλον ξενοδοχεία πολυτελείας και καταστήματα ενώ άντεξε στην κρίση και την υποβάθμιση το πολυκατάστημα Hondos που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια περίπου.

Η πρώτη έκπληξη

Η αποκάλυψη της… πρώτης έκπληξης έγινε πριν από λίγες μέρες, όταν προστέθηκε και γκαζόν περιμετρικά του σιντριβανιού.

Όπως φαίνεται και από τις αποκλειστικές φωτογραφίες του in.gr , το γκαζόν τοποθετήθηκε περιμετρικά του σιντριβανιού δημιουργώντας ακόμη περισσότερη περιέργεια για το πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτή η προσθήκη βέβαια είναι μόνο μία από τις πολλές που «κρύβει» ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος έχει βάλει στόχο να παρουσιάσει μία καινούργια Ομόνοια που θα είναι καθαρή, ασφαλής και θα αποτελέσει ξανά το σημείο συνάντησης των Αθηναίων, όπως το ’60.

Ενα… ταλαιπωρημένο γλυπτό ξαναζωντανεύει

Και μπορεί το σιντριβάνι να είναι ο πρωταγωνιστής στην ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, ωστόσο αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του Δήμου αποκάλυψαν πως το παραμελημένο γλυπτό που δέσποζε τόσα χρόνια στην πλατεία θα πάρει κι αυτό νέα μορφή.

Φωτογραφία: Αθηνολόγιο/Facebook

Ο λόγος για την επαναλειτουργία του υδροκίνητου έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ονόματι «Πεντάκυκλο», το οποίο θα δώσει και αυτό την δική του πινελιά στο υδάτινο στοιχείο που θα δεσπόζει στην πλατεία Ομονοίας.

Ποιο είναι όμως το παραμελημένο και ταλαιπωρημένο γλυπτό που θα επαναλειτουργήσει δίπλα από το σιντριβάνι;

Τo «Πεντάκυκλο» είναι έργο του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη δημοσίων έργων Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Με αυτό το υδροκίνητο έργο ο σημαντικός καλλιτέχνης συμμετείχε για τελευταία φορά στην Μπιενάλε της Βενετίας σε ηλικία 100 ετών.

Το «Πεντάκυκλο» είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει κύριο χαρακτηριστικό του τη χρήση του νερού, προβλέποντας τη ρίψη του με τη δύναμη του ανέμου.

Το έργο παραμένει ανενεργό από το 2009, ενώ αυτές τις μέρες γίνονται δοκιμές ώστε να επαναλειτουργήσει το παραμελημένο γλυπτό, το οποίο και θα εναρμονιστεί τέλεια με το υδάτινο στοιχείο που θα δεσπόζει εκεί.

Ο πρωταγωνιστής της πλατείας… διχάζει το Twitter

Το σιντριβάνι που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία σίγουρα αναμένεται να κλέψει την παράσταση.

Σύμφωνα τα όσα γνωρίζουμε το σιντριβάνι έχει διάμετρο 30 μέτρων, ενώ διαθέτει 13 πίδακες, 188 δέσμες νερού, αλλά και 90 υποβρύχιους προβολείς, ενώ σε έναν ιστό πρόκειται να τοποθετηθεί ένα ανεμόμετρο το οποίο θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα ελέγχου για να μειώνει το ύψος των πιδάκων όταν η ταχύτητα του ανέμου θα ξεπερνά κάποια όρια.

Ωστόσο όσο εντυπωσιακό κι αν θα είναι όταν λειτουργήσει,  μερικοί χρήστες του Twitter δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Οι ίδιοι μάλιστα θέλησαν να δημοσιεύουν χιομουριστικές εικόνες για να δείξουν ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν όταν είδαν το σιντριβάνι.