Την αισιοδοξία της για μια καλή συμφωνία μετά το Brexit και για την Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ.

«Επιδιώκουμε σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την μέγιστη ελευθερία των συναλλαγών και τα ελάχιστα εμπόδια στο εμπόριο. Θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση ιδιαίτερα επειδή πρέπει να κλείσει σε ένα χρόνο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κλείσουμε και φιλόδοξοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και για τις δυο πλευρές», είπε η Κέιτ Σμιθ μιλώντας στον «Θέμα 104,6».

Όπως τόνισε «θα είμαστε τώρα κυρίαρχη χώρα, με ανεξάρτητη φωνή, με περισσότερη αυτονομία. Θα υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων στον κόσμο».

Αναφερόμενη στους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Μεγάλη Βρετανία είπε «για τους Έλληνες και για καμία επιχείρηση δεν αλλάζει τίποτα μέχρι το τέλος του 2020. Οι κανονισμοί της ΕΕ, εφαρμόζονται κανονικά για τους επόμενους έντεκα μήνες. Για τους Έλληνες που ζουν στη Βρετανία και για τους Βρετανούς που ζουν στην Ελλάδα, τα δικαιώματά τους είναι διασφαλισμένα από την συμφωνία αποχώρησης. Όχι μόνο μέχρι το τέλος του 2020, αλλά για πάντα».

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «μας ανησυχεί η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο και καλούμε όλα τα μέρη να εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Οι διαφορές πρέπει να λύνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».