Το Ισραήλ άφησε να πλανάται σήμερα η αμφιβολία για τις προθέσεις του όσον αφορά την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους, το οποίο προβλέπει κυρίως την προσάρτηση στο εβραϊκό κράτος μεγάλων εδαφών της Δυτικής Όχθης.

Αυτό το σχέδιο, που παρουσίασε στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχοντας στο πλευρό του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί την εκλογική του εκστρατεία, είχε ευνοϊκή υποδοχή από τους Ισραηλινούς, αλλά πολύ εχθρική από τους Παλαιστίνιους.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων ευαίσθητων θεμάτων, την προσάρτηση στο Ισραήλ των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική ‘Οχθη, κυρίως στην κοιλάδα του Ιορδάνη, που αναμένεται να γίνει το ανατολικό σύνορο του Ισραήλ.

Οι περιοχές αυτές, που χαρακτηρίζονται «ζωτικής σημασίας» από τον Νετανιάχου, μπορούν να προσαρτηθούν «χωρίς καθυστέρηση», είχε εκτιμήσει στο μεταξύ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Αλλά ο αρχιτέκτονας του αμερικανικού σχεδίου, ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, εξέφρασε την «ελπίδα αυτοί (η ισραηλινή κυβέρνηση) να περιμένουν μετά τις (ισραηλινές) εκλογές» για να προσαρτήσουν τις περιοχές που ορίζονται στο σχέδιο.

Και η ισραηλινή κυβέρνηση μετά την ικανοποίηση που εξέφρασε για το σχέδιο, έμοιαζε σήμερα αμήχανη. Αναμένεται να συνεδριάσει την Κυριακή αλλά το γραφείο του πρωθυπουργού δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αν η προσάρτηση εδαφών περιλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Βουλευτικές εκλογές προγραμματίζονται για τις 2 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Νετανιάχου θα πρέπει, για τρίτη συνεχή φορά, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, να επικρατήσει του βασικού του αντιπάλου Μπένι Γκαντζ για να μένει στην εξουσία.

Μοναδική ευκαιρία

«Θα αρχίσουμε να δουλεύουμε στην τεχνική πλευρά από τώρα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση στο Ισραήλ για να προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο Τζάρεντ Κούσνερ, σε συνέντευξη στο Gzero Media.

Το Λικούντ, το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου — ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά — δεν κατάφερε να σχηματίσει έναν συνασπισμό στις δύο τελευταίες εκλογές και τίποτε δεν δείχνει ότι θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να το επιτύχει στις εκλογές της 2ας Μαρτίου.

Από την Τρίτη, η ισραηλινή δεξιά καλεί τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν το αμερικανικό σχέδιο.

«Ο,τι μετατεθεί για μετά τις εκλογές, δεν θα γίνει ποτέ. Όλος ο κόσμος το ξέρει. Κάθε οικισμός, κάθε κομμάτι γης (του οποίου η προσάρτηση) θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές, θα μείνει εκτός (του Ισραήλ) για ακόμη 50 χρόνια. Αν καθυστερήσουμε η ευκαιρία του αιώνα θα γίνει η παταγώδης αποτυχία του αιώνα», εκτίμησε ο υπουργός Αμυνας Ναφταλί Μπένετ.

Ο υπουργός Τουρισμού Γιαρίβ Λεβίν, που συνοδεύει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Μόσχα, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ότι η κυβέρνηση θέλει να λάβει μια απόφαση για την προσάρτηση «το συντομότερο δυνατόν».

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και κάθε προσπάθεια του Ισραήλ να προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη μπορεί να προκαλέσει διπλωματική πανωλεθρία.

Παρότι απορρίφθηκε τόσο από τους ισλαμιστές της Χαμάς που ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας, όσο και από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, το αμερικανικό σχέδιο προκάλεσε κάποιες διαδηλώσεις, με λίγα περιστατικά βίας.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε τη δύναμή της εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ, ενόψει και της εβδομαδιαίας μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής στην Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ.