Την έντονη ανησυχία των πολιτών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου καθώς και την έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση των συμμάχων, πλην της Γαλλίας, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι.

Η έρευνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς γίνεται σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, ειδικά στα εθνικά θέματα αλλά και στο προσφυγικό, με τη ΝΔ να έχει πλέον στην πλάτη της επτά καθαρούς μήνες διακυβέρνησης.

Το κυβερνών κόμμα δείχνει να αντέχει, παρά τα προβλήματα, με την πρόθεση ψήφου να είναι στις 12,5 μονάδες.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,5%, το Κίνημα Αλλαγής στο 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%.

Στο 4,5% βρίσκεται η Ελληνική Λύση και στο 3% το Μέρα 25. Ενδιαφέρον είναι ότι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημιουργία Ξανά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν ένα ποσοστό συνολικά στο 4%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 66% (από 69% πάντως στην προηγούμενη έρευνα) και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μόλις 19%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (από 45%) και τον Αλέξη Τσίπρα στο 26% (από 27%) και την απάντηση «κανένας από τους δύο», στο 25%.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 58% αξιολογεί θετικά την κίνηση Μητσοτάκη. Το 31% πάντως έχει αρνητική άποψη γι’ αυτή την επιλογή.

Εθνικά θέματα

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα και δη τα ελληνοτουρκικά οι απαντήσεις των πολιτών είναι:

Στην ερώτηση πόσο ανησυχούν οι πρόσφατες εξελίξεις, οι δηλώσεις και οι προκλήσεις της Τουρκίας:

Το 62% ανησυχεί πολύ ή αρκετά, το 16% μέτρια κι επίσης ένας 16% λέει ότι ανησυχεί λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου. Περισσότερο ανησυχούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ (66%) και λιγότερο του ΣΥΡΙΖΑ (59%) και του ΚΙΝΑΛ (61%).

Αναφορικά με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά:

Το 55% θεωρεί ότι κινούνται στη σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση και το 36% σε μάλλον ή σίγουρα λανθασμένη κατεύθυνση.

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σχεδόν οι μισοί 49%) λένε ότι κινούνται στη σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση και το 39% σε μάλλον λανθασμένη ή σίγουρα λανθασμένη κατεύθυνση.

Αξιολόγηση των «συμμάχων»

Στην ερώτηση για το πώς αξιολογείται η στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά το 76% λέει ότι είναι αρνητική ή σίγουρα αρνητική και μόλις 1 στους 10 λέει ότι είναι σίγουρα ή μάλλον θετική.

Αντιθέτως για τη Γαλλία το 67% λέει ότι είναι σίγουρα ή μάλλον θετικά και το 18% μάλλον αρνητικά και σίγουρα αρνητικά.

Αρνητική στάση κρατούν οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 64% λέει ότι είναι αρνητική ή σίγουρα η στάση της και το 23% σίγουρα ή μάλλον θετική.

Για τις ΗΠΑ οι πολίτες λένε ότι η στάση της είναι σίγουρα ή μάλλον θετική σε ποσοστό 31%, αλλά το 55% κρίνει ότι είναι μάλλον ή σίγουρα αρνητική.

Συνολικά το ισοζύγιο και η διαφορά ως προς τη στάση των «συμμάχων», για τη Γαλλία είναι 18% αρνητικές και 67% θετικές (+49), για τις ΗΠΑ είναι 55% αρνητικές και 31% θετικές (-24), για την ΕΕ είναι 64% αρνητικές και 23% θετικές (-41) και για τη Γερμανία 76% αρνητικές και 10% θετικές (-66).

Οικονομία

Τέλος, αναφορά με την προσωπική οικονομική κατάσταση, μόλις 16% εκτιμά ότι είναι πολύ άνετη ή άνετη, το 47% μέτρια, το 32% δύσκολη ή πολύ δύσκολη. Δηλαδή 1 στους 3 πολίτες εξακολουθεί να περνά δύσκολα στα οικονομικά του.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση

108055_SK_2020-01