Αλλαγές στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων ώστε να ανατραπεί η αρνητική εικόνα των πολύωρων αναμονών, των στοιβαγμένων στους διαδρόμους ράντζων και των ελλείψεων σε προσωπικό δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι δύο αιφνιδιαστικές επισκέψεις του Βασίλη Κικίλια σε νοσοκομεία της Αττικής είχαν άλλωστε (και) συμβολικό χαρακτήρα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους νέους διοικητές ότι οι ανακουφιστικές παρεμβάσεις προς όφελος των ασθενών αποτελούν προτεραιότητα, όπως άλλωστε ορίζει και το «Συμβόλαιο Αποδοτικότητας» που έχουν υπογράψει.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το «Σωτηρία» έπειτα από ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβε από ασθενή με αναπηρία για πολύωρη αναμονή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι του Σαββάτου, επίσκεψη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», εκεί όπου σε κάθε γενική εφημερία οι εικόνες που εκτυλίσσονται παραπέμπουν σε πεδίο μάχης, με τον χρόνο αναμονής στον οποίο εγκλωβίζονται οι 1.000 και πλέον ασθενείς που προσέρχονται για ιατρική διάγνωση και φροντίδα  να ξεπερνά ακόμη και τις οκτώ ώρες. Ειδικότερα και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, η αναδιάρθρωση που δρομολογείται κινείται σε τρεις άξονες. Η (ανά)συγκρότηση των ΤΕΠ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι το πρώτο μεγάλο βήμα, που αναμένεται να φέρει την τάξη στο… χάος που επικρατεί.

Τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη 536 γιατρών για τη στελέχωση των Τμημάτων, ενώ κομβικό ρόλο θα παίξει και το ενισχυμένο ΕΚΑΒ (μετά τη «συγχώνευση» με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), που θα βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τα νοσοκομεία δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Η άμεση αντιμετώπιση

Στόχος είναι η διακομιδή των έκτακτων περιστατικών να γίνεται με γνώμονα τη δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισής τους αλλά και της διαθεσιμότητας κλινών, αποτρέποντας τη συμφόρηση του συστήματος. Πέραν όμως από την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, αναγκαία κρίνεται και η τοποθέτηση τραυματιοφορέων. Και αυτό διότι  όπως παραδέχονταν χθες υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΚΑΒ στα «ΝΕΑ», οι διασώστες των ασθενοφόρων χάνουν πολύτιμο χρόνο κατά τη διακομιδή, καθώς συχνά δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς να παραλάβουν τα περιστατικά. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι μάνατζερ του ΕΣΥ δεσμεύονται σύμφωνα με το «Συμβόλαιο Αποδοτικότητας» να βρίσκονται εντός του νοσοκομείου κατά τις ώρες γενικής εφημερίας, εποπτεύοντας τη λειτουργία των ΤΕΠ και αξιολογώντας σε πραγματικό χρόνο τη ροή των περιστατικών, παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται. Εν τούτοις, αγκάθι παραμένει η υποστελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων που διαχρονικά έχει λειτουργήσει απορρυθμιστικά σε ανάλογες προσπάθειες. Ενδεικτική είναι η καταγγελία των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο «Σωτηρία», ότι «λόγω έλλειψης γιατρών έκλεισε η 10η Πνευμονολογική κλινική ενώ η Καρδιολογική κλινική λειτουργεί  με επισφάλεια».

Αυτός είναι και ο λόγος που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε στενή συνεργασία με τους γενικούς γραμματείς, εστιάζει σε μια νέα μεθοδολογία με στόχο την καλύτερη διαχείριση του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού ώστε ο καταμερισμός των γιατρών να μην είναι δυσανάλογος κατά τις πρωινές και τις νυχτερινές βάρδιες.

Το τελικό σχέδιο

Εν τω μεταξύ, η Ομάδα Εργασίας που έχει οριστεί στην οδό Αριστοτέλους – στην οποία συμμετέχει και το ΕΚΑΒ – αναμένεται άμεσα να έχει καταλήξει στο τελικό σχέδιο που φέρνει ανατροπές στον εφημεριακό χάρτη της Αττικής.

Ενα σενάριο είναι η αλλαγή των ομάδων των νοσοκομείων εφημέρευσης, που αποτελεί και την πιο εύκολα εφαρμόσιμη λύση.

Ενα δεύτερο σενάριο είναι να εντάσσονται τα νοσοκομεία στο πρόγραμμα γενικής εφημερίας ανά τρεις (αντί για τέσσερις ημέρες), ώστε να εξασφαλίζεται αφενός η συμμετοχή περισσότερων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και συνεπακόλουθα διαθέσιμων κλινών και αφετέρου η συμμετοχή περισσότερων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί το κονδύλι που θα καλύπτει τις  έξτρα εφημερίες του προσωπικού. Επιπρόσθετα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει αναγνωριστεί ως αποτελεσματική λύση – για την υλοποίηση της οποίας όμως απαιτούνται σημαντικοί πόροι τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε κονδύλια – και η απολύτως αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ σε άμεση συνεργασία με το ΕΚΑΒ.