Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τη Δευτέρα την Αναθεώρηση εννέα κρίσιμων άρθρων του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η αλλαγή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η θεσμοθέτηση της ψήφου των αποδήμων, η θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και ο περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, εγκρίθηκαν:

  • η αλλαγή στο άρθρο 21 παρ. 1 : Η πρόταση της ΝΔ για την θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος συγκέντρωσε 190 ψήφους.
  • η αλλαγή στο άρθρο 32 παρ. 4 : Η πρόταση της ΝΔ για την αλλαγή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας συγκέντρωσε 158 ψήφους.
  • η αλλαγή στο άρθρο 54 παρ. 4 : Η πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων συγκέντρωσε 212 ψήφους.
  • η αλλαγή στο άρθρο 62 : Η πρόταση της ΝΔ για τον περιορισμό του βουλευτικού ακαταδίωκτου συγκέντρωσε 179 ψήφους.

Αναλυτικά οι αλλαγές στα άρθρα του Συντάγματος

Εννέα άρθρα συνολικά αναθεωρούνται σύμφωνα με την ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Με 158 ψήφους «πέρασε» το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ 274 ψήφους έλαβε η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας στο άρθρο 86, που ήταν κοινή πρόταση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Με 179 υπέρ εγκρίθηκε η αναθεώρηση για τον περιορισμό του βουλευτικού ακαταδίωκτου, ενώ το άρθρο 54 για την ψήφο των αποδήμων αναθεωρείται με 212 ψήφους.

Η συνταγματοποίηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αναθεωρείται σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ με 190 ψήφους, ενώ τίθεται προς αναθεώρηση και η σύσταση εξεταστικών επιτροπών από την κοινοβουλευτική μειοψηφία με 189 ψήφους.

Η εξομοίωση στρατιωτικών με τακτικών δικαστών έλαβε 189 ψήφους, ενώ η εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με 3/5 έλαβε 158 ψήφους.