Στις 2 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης, αλλά άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη τις μεγάλες φωτογραφίες του από τα πεδία των μαχών.

Αυτές λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο και ως παράδειγμα προς έμπνευση από τους συνεχιστές της δουλειάς του, όπως ο Νταρ Γιασίν, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής του νέου διεθνούς βραβείου φωτορεπορτάζ Yannis Behrakis, το οποίο θέσπισε το φεστιβάλ Athens Photo World με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press με βάση το Σρίναγκαρ του Iνδικού Κασμίρ, συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό για το βραβείο με τη δουλειά του «Κασμίρ: ένας πόλεμος χωρίς τέλος».

Εξεγέρσεις

Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών τραβηγμένων μεταξύ 2016 και 2019 που αναδεικνύουν τις αιματηρές εξεγέρσεις στην περιοχή αυτή υπό αμφισβήτηση στα Ιμαλάια μεταξύ των επαναστατών που πρόσκεινται στο Πακιστάν και της ινδικής κυβέρνησης που διοικεί ένα κομμάτι της περιφέρειας.

«Το να κερδίσω ένα βραβείο επειδή κατέγραψα την καταστροφή και την ισοπέδωση στην πίσω αυλή του σπιτιού μου σχεδόν έμοιαζε παράλογο. Αλλά καθώς έκανα αυτή τη σκέψη, μια φωνή μέσα μου μού θύμισε μια φράση: «Πραγματικά πιστεύω ότι το φωτορεπορτάζ και η δημοσιογραφία στα κατάλληλα χέρια μπορούν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος». Ο Γιάννης Μπεχράκης το έλεγε αυτό.

Η πυξίδα του Γιάννη ήταν να εξασφαλίσει ότι η ιστορία θα μεταδιδόταν όπως έπρεπε. Τότε ήταν που αισθάνθηκα ότι πράγματι άξιζα αυτό το βραβείο. Αισθάνθηκα καλά.

Το να κερδίσω αυτό το βραβείο, ένα βραβείο που καθιερώθηκε στη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη, του ανθρώπου και του φωτορεπόρτερ, είναι το βάλσαμο που πάντα – και στις πιο δύσκολες ώρες – θα μου θυμίζει πως ό,τι και να γίνει θα πρέπει να έχω κουράγιο και να επιμένω. Ακριβώς όπως έκανε εκείνος» ανέφερε ο φωτορεπόρτερ.

Άλλα βραβεία

Ο Γιασίν, πέρα από τις συγκρούσεις στο Κασμίρ, έχει καλύψει επίσης τον σεισμό της Νοτιοανατολικής Ασίας, τον Αφγανικό Πόλεμο και την προσφυγική κρίση των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ. Εχει κερδίσει δεκάδες εθνικά και διεθνή φωτογραφικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το «Pictures of the year international», το Robert F. Kennedy Award, ενώ ήταν φιναλίστ στo Wars Photography.

To 2017 του απονεμήθηκε το Ανθρωπιστικό Βραβείο NPPA που αποδίδεται σε όποιον έχει συμμετάσχει ενεργά στη διάσωση ανθρώπων. Πρόσφατα η δουλειά του εκτέθηκε στο φεστιβάλ Visa Pour L’ Images στο Περπινιάν της Νότιας Γαλλίας.

Εδώ η κριτική επιτροπή του βραβείου με πρόεδρο την Ελισάβετ Σαρίδου-Μπεχράκη και μέλη τη Μαίρη Αν Γκόλον, υποδιευθύντρια σύνταξης και διευθύντρια φωτογραφίας στη «Washington Post» και τον Σαντιάγκο Λιόν, διευθυντή περιεχομένου της Adobe, ξεχώρισε το έργο του Γιασίν αφού το χαρακτήρισε συναρπαστικό, ισχυρό και αξέχαστο.

Η απονομή (συνοδεύεται από έπαθλο 15.000 ευρώ) θα γίνει από τη σύζυγο του Γιάννη Μπεχράκη σε ειδική εκδήλωση στη διάρκεια του Athens Photo World 2020 όπου η βραβευθείσα δουλειά θα εκτεθεί σε προσωπική έκθεση.