Σε έναν ωμό εκβιασμό προχώρησε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε πως αν θα έχουν στήριξη και βοήθεια στο θέμα των προσφύγων θα ανοίξουν τις «πύλες».

«Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες.Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; H θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας» είπε ο τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει.

«Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε.

Νέες απειλές

Ο κ. Ερντογάν εκτός από το θέμα των προσφύγων δεν παρέλειψε να φέρει στο προσκήνιο τις απειλές του με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας μάλιστα ότι η Τουρκία ενδέχεται να φέρει και άλλο πλοίο για γεωτρήσεις.

Σε ομιλία του προς στελέχη του κόμματός του δήλωσε πως  «στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων» είπε.

Συνεχίζοντας στον ίδιο προκλητικό τόνο, ανέφερε πως στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει αλλά κοιτάμε το τι λέμε εμείς. « Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή.Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου» , κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα. έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ για το θέμα των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όργιο προπαγάνδας από τη «Γενί Σαφάκ»

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται λίγες ώρες μετά το προκλητικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας της Τουρκίας «Γενί Σαφάκ» με τίτλο «Πρόσεξε, μην πλησιάσεις».

Συγκεκριμένα,  αναφέρει ότι η Ελλάδα κήρυξε Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο ως αντίδραση στην Τουρκία, αλλά τελικά «η Αθήνα δεν τόλμησε να περάσει το όριο που χάραξε η Άγκυρα», καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά πολεμικά πλοία της Τουρκίας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου».

 Σχολιάζοντας μάλιστα την έκδοση δύο παράλληλων Navtex τόσο από το ελληνικό όσο και από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων τις ίδιες ημέρες και ώρες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος ενός θερμότατου επεισοδίου.

«Το μπρα ντε φερ στη νότια συνοριακή γραμμή του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» έφερε τις δύο χώρες στο χείλος ενός θερμού επεισοδίου στις 4 Σεπτεμβρίου, ωστόσο «το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν έβγαλε άχνα» γράφει χαρακτηριστικά η «Γενί Σαφάκ», όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρώτα η Τουρκία κήρυξε Navtex στις 29 Αυγούστου και ακολούθησε κήρυξη Navtex από την Ελλάδα στις 30 Αυγούστου ως απάντηση. Ωστόσο, η Τουρκία ανταπάντησε προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι πρόκειται για περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ότι είναι άκυρη η ελληνική Navtex.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς

Από την πλευρά τους πάντως πηγές του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού επεσήμαναν ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή ή επεισόδιο στο συγκεκριμένο σημείο.

Γιατί η Τουρκία απειλεί με την «Γαλάζια Πατρίδα»

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ούτε στην Κύπρο, αλλά αντίθετα θεωρεί ότι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ πρέπει να χαραχθεί μόνο ανάμεσα στα ηπειρωτικά κράτη. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θεωρεί ότι της αναλογεί μια δυνητική ΑΟΖ 450.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Παράλληλα, με τη χρήση αυτής της άποψης ουσιαστικά θεωρεί ότι είναι πολύ πιο περιορισμένη και η ελληνική υφαλοκρηπίδα, εφόσον δεν αναγνωρίζει αυτοτελή υφαλοκρηπίδα ούτε στα νησιά του Αιγαίου, ούτε και στην Κρήτη.