Μόνο τυχαία δεν είναι διάσημη ανά τον κόσμο. Ζουμερή, κρεμώδης και αφράτη η αυθεντική κις λορέν ετοιμάζεται με γραβιέρα, μπέικον, κρεμμύδι, κρέμα γάλακτος κι αβγά κι είναι μια από τις λατρεμένες ανοιχτές τάρτες, που τα σπάει στο εκάστοτε τραπέζι. Η συνταγή είναι για μια ελαφρώς πειραγμένη ελληνική εκδοχή της, με σπιτική ή έτοιμη ζύμη για αλμυρή τάρτα.

Υλικά

400 γραμμάρια μπέικον (κομμάτι)

400 γρ. τυρί που λιώνει

2 πράσα

ελαιόλαδο

θυμάρι

200 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες

330 γρ. γάλα

3 αβγά

αλάτι και πιπέρι

ελαιόλαδο

1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το μπέικον που έχουμε κόψει σε κύβους, χωρίς να έχουμε βάλει καθόλου λάδι. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές, το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι, που έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα πράσα που έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες και αρωματίζουμε με φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο. Μόλις μαλακώσουν τα πράσα τα αδειάζουμε στο ίδιο μπολ με το μπέικον. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι και τα 3 αβγά και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αλατοπιπερώνουμε. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το γάλα και 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Κατόπιν προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη μας. Εάν χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη, την απλώνουμε στο αλευρωβουτυρωμένο ταψάκι μας και ρίχνουμε το μπέικον με τα πράσα και το τυρί που λιώνει, μέσα στο μείγμα με το γάλα και αδειάζουμε όλο το μείγμα στη βάση της τάρτας. Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Για να φτιάξουμε τη δική μας ζύμη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως,  το αλεύρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει κιτρινωπό και να μοιάζει με ψίχουλα. Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε τον έναν κρόκο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψουμε. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκ. στρογγυλή και αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες . Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει. Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε τις λαδόκολλες και προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να το βοηθήσουμε να ανοίξει πιο εύκολα. Εάν κατά τη διαδικασία χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ξαναρίχνουμε. Ανοίγουμε καλά, μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν δέκα φύλλα χαρτί ενωμένα. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα. Πατάμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της τάρτας. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης σταυρωτά και προσθέτουμε βάρος (π.χ. όσπρια). Σκεπάζουμε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη. Ψήνουμε την τάρτα μαζί με το βάρος σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C στον αέρα για μισή ώρα. Αφαιρούμε τη ζύμη από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C ενώ βγάζουμε το βάρος και αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.