Με τη φωτιά να μαίνεται στην Εύβοια οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Οι αντιπυρικές ζώνες, ευτυχώς, απέδωσαν και η φωτιά δεν πέρασε στα Ψαχνά, στην πλατεία των οποίων παραμένουν συγκεντρωμένοι κάτοικοι και χωριών που έχουν υποστεί ζημιές. Το νυχτερινό σχέδιο δράσης, οι φόβοι για ένταση των ανέμων και ο τρόμος των κατοίκων για την εικόνα που αντικρύσουν το πρωί

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και ο κρατικός μηχανισμός δίνουν τη μάχη της νύχτας που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, με σύμμαχο τον καιρό μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για να τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για ένταση των ανέμων τις επόμενες ώρες, κάτι που θα δυσχεράνει το έργο των πυροσβεστών.

Το θετικό είναι ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν αποδίδουν.

Η φωτιά δεν πέρασε στα Ψαχνά, με τις μπουλντόζες και τα βαριά οχήματα που είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο του χωριού να ανακόπτουν το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς προτού οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Στην πλατεία των Ψαχνών παραμένουν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι, στους οποίους δόθηκε η εντολή να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους. Μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι χωριών που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές όπως το Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Πλατάνα, εκφράζοντας τρόμο για την εικόνα καταστροφής που θα αντικρίσουν το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ μετά την εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός, η πυροσβεστική προχώρησε και στην απομάκρυνση κατοίκων από τον οικισμό Πλατανιάς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί αγροικίες και αυτοκίνητα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.

Προβλέψεις για ένταση των ανέμων μέσα στη νύχτα

Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Τρίτης 13/08, τα οποία δημοσιεύει το meteo.gr, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 14/08.

Κάτι τέτοιο θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, αφού θα προκαλούνται διαρκείς αναζωπυρώσεις, με την ορατότητα λόγω καπνού να είναι ήδη πολύ χαμηλή.

Eνδεικτικοί προγνωστικοί χάρτες έντασης ανέμου για το διάστημα 03:00-09:00 (τοπική ώρα)

Στα 11,5 χιλιόμετρα το μέτωπο της πυρκαγιάς

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών το μέτωπο έφτασε το βράδυ της Τρίτης τα 11,5 χιλιόμετρα όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αποκαλυπτική είναι η πρώτη δορυφορική απεικόνιση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια, που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, στην οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα το μήκος του μετώπου αλλά και το ύψος της φλόγας. Η εικόνα φανερώνει ακόμα πόσο πυκνός είναι ο καπνός στην περιοχή.

Άλλωστε, ακριβώς εξαιτίας του πυκνού καπνού η υπηρεσία Copernicus ενημέρωσε μέσω Twitter ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει απόψε αναλυτική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

Λειτούργησε η αντιπυρική ζώνη στα Ψαχνά

Πλέον, οι δυνάμεις επικεντρώνονται στο πώς θα αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Η πρώτη μάχη δόθηκε στα Ψαχνά, όπου προς το παρόν αποτράπηκε η επέκταση της φωτιάς. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αντιπυρική ζώνη, η δημιουργία της οποίας αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ στα Ψαχνά υπό υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα, όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σε σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Το σχέδιο νυχτερινής δράσης

Παρά την απουσία των εναέριων μέσων, τα οποία θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας –με τη συνδρομή αεροσκαφών από Ιταλία και Κροατία– η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιούν σχέδιο που αποσκοπεί στη αποδυνάμωση της μεγάλης φωτιάς.

Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, που λαμβάνει υπόψη δεδομένα, όπως η ένταση των ανέμων και το ανάγλυφο του εδάφους, οι Αρχές έχουν εκπονήσει προσομοίωση με τις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει η φωτιά μετά την δύση του Ηλίου.

Με βάση την ηλεκτρονική πρόγνωση για την πορεία της φωτιάς οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν «δυναμική πυρόσβεση» ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με προγνώσεις μετεωρολόγων, κατά την διάρκεια της νύχτας προβλέπεται πως ο άνεμος θα πέσει στα 3 έως 4 μποφόρ, σε αντίθεση με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, όπου ριπές έφταναν τα 8 μποφόρ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν θα ανατείλει ο ήλιος και θα απογειωθούν εκ νέου τα εναέρια μέσα, θα είναι δυνατό να δοθεί η «χαριστική» βολή στην φωτιά, αν και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά το πρωί.

Το σχέδιο αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στον περιορισμό της φωτιάς σε κάποια σημεία, έτσι ώστε το πρωί με τη βοήθεια των εναέριων μέσων να μπορέσουν να την σβήσουν.

«Το βράδυ είναι σύμμαχος, το 80% των πυρκαγιών τις αντιμετωπίζουμε το βράδυ» δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος.

Εγκατέλειπαν με δάκρυα στα μάτια

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μακρυμάλλη Εύβοιας, όπου το χωριό έχει παραδοθεί στις φλόγες, ωστόσο δύο ηλικιωμένοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τη στιγμή που έχει εκκενωθεί το χωριό και οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη με το πύρινο μέτωπο, δύο ηλικιωμένοι αρνούνται να αφήσουν την περιουσία τους και να φύγουν, παρά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η φωτιά.

Πυροσβέστες προσπαθούν να τους μεταπείσουν, ωστόσο εκείνοι επιμένουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι άνδρες της πυροσβεστικής κόβουν δένδρα έξω από το συγκεκριμένο σημείο, ώστε να μην κινδυνέψουν οι ζωές τους, ενώ και πεζοπόρο τμήμα επιχειρεί επί τόπου για την κατάσβεση.

Άλλοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους με δάκρυα στα μάτια, ενώ συγκλονιστικές είναι και οι δηλώσεις ορισμένων εξ αυτών.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης και άμεσα οι πρώτες πυροσβεστικές έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο αλλά και να εκκενώσουν τη Μονή Κοιμήσεων της Θεοτόκου στη Μακρυμάλλη.

Οι πυροσβέστες εκτός από τις φλόγες είχαν αντίπαλο τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή αλλά και τις τεράστιες φλόγες που αύξαναν το θερμικό φορτίο αλλά κυρίως εμπόδιζαν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις.

Στις 2.30 το μεσημέρι τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι εκκενώνονται, ενώ λίγο αργότερα και το χωριό Σταυρός και Πλατάνα. Κάτοικοι εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους με δάκρυα στα μάτια ενώ άλλοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους καταβρέχοντας τα πεύκα που βρίσκονται δίπλα στα σπίτια τους.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 και 8 μποφόρ που έπνεαν από το πρωί στην περιοχή δυσχεραίνουν την κατάσβεση αφού τα πτητικά μέσα ανάμεσα σε πυκνούς μαύρους καπνούς προσπαθούν να κάνουν ρίψεις πάνω από το χωριό, ενώ υπεράνθρωπες είναι και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα.

Η Πολιτική Προστασία ζήτησε και έλαβε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό καθώς Ιταλία και Κροατία στέλνουν αεροσκάφη.