Τον περασμένο Ιούνιο, ο οίκος Prada γνωστοποίησε τη δέσμευσή του ότι έως το 2021 θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνον ανακυκλωμένο νάιλον: το ECONYL, προϊόν ανακύκλωσης πεταμένων υλικών και προϊόντων.

Για να αφηγηθεί τη σύνθετη διαδικασία και το υπόβαθρό της, ο ιταλικός οίκος μόδας συνεργάστηκε με το National Geographic δημιουργώντας μια σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Η επωνυμία της σειράς είναι «What we carry», και σε αυτήν πρωταγωνιστούν ρεπόρτερ του Prada, ακτιβιστές από όλον τον κόσμο και εξερευνητές του National Geographic.

Στη δεύτερη ταινία της σειράς, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κάμερα παρακολουθεί το μοντέλο και ρεπόρτερ του Prada, Adut Akesh Bior (καταγωγής από το Νότιο Σουδάν και την Αυστραλία) και τον εξερευνητή του National Geographic και ακτιβιστή για την προστασία υγρότοπων γλυκού νερού Joe Cutler να ταξιδεύουν στη λίμνη Όσα στο Καμερούν.

Στη διάρκεια του ταξιδιού τους, μιλούν με ντόπιους ειδικούς και παρατηρούν την άλλη πλευρά προμήθευσης υλικών για τo Re-nylon του Prada.

Με επιφάνεια 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Όσα, μια από τις μεγαλύτερες λίμνες του Καμερούν, είναι το φυσικό οικοσύστημα πλειάδας βιολογικών ειδών. Μιας και από αυτήν ζουν οι κοινότητες που βρίσκονται στις όχθες της, τα αφημένα στο νερό άχρηστα δίχτυα ψαράδων «στραγγαλίζουν» τα οικοσυστήματα και αποδεικνύονται μοιραία για τα φυτά και την άγρια ζωή εκεί.

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι κοινότητες συνεργάζονται με το πρότζεκτ Net-Works – έχει την υποστήριξη της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου – για να ανακτήσουν από τη λίμνη τα πεταμένα δίχτυα.

Έχουν ήδη περισυλλέξει πάνω από έξι τόνους δίχτυα, τα οποία μεταπωλούν, εξασφαλίζοντας καινούργια ροή εσόδων από την οποία επωφελούνται οι ντόπιοι.

Τα δίχτυα, μαζί με άλλα απορρίμματα, ανακυκλώνονται και μετατρέπονται στο ECONYL το οποίο παράγεται από την Aquafil και το οποίο χρησιμοποιείται για την ύφανση του νάιλον υφάσματος που καταλήγει στην capsule κολεξιόν Re-nylon του οίκου Prada.