Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στις 6 και 7 Αυγούστου, ενεργειακή διάσκεψη μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου και με τη συμμετοχή του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητες στα ενεργειακά.

Η επίσκεψη του Φράνσις Φάνον στη χώρα μας, που ανακοινώθηκε επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γίνεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ιορδανία και στον Λίβανο. Στόχος της ενεργειακής διάσκεψης που πραγματοποιείται στις 7 του μηνός μεταξύ των Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργου Λακκοτρύπη και με τη συμμετοχή του Φάνον αλλά και την υποστήριξη του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας είναι η ενίσχυση των θεμάτων ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της διάσκεψης, που έρχεται στον απόηχο της διυπουργικής συνάντησης της περασμένης εβδομάδας του East Med Gas Forum στο Κάιρο, είναι θέματα ευρύτερης ενεργειακής συνεργασίας αλλά και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου East Med.

Πρόκειται για το στρατηγικής σημασίας επενδυτικό σχέδιο της μεταφοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Για τον αγωγό σημειώνεται ότι εκκρεμεί η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ιταλική κυβέρνηση – ο αγωγός πρόκειται να καταλήγει στην Ιταλία -, καθώς έχει παγώσει τις διαδικασίες. Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται να ενταθούν οι πιέσεις προς τη Ρώμη προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Συναντήσεις

Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών στις 6 Αυγούστου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόκειται να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για να συζητήσουν θέματα διμερούς ενεργειακού ενδιαφέροντος, ενώ ο Φράνσις Φάνον την ίδια ημέρα θα συναντηθεί και με τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη.

Η πραγματοποίηση της ενεργειακής διάσκεψης στην Αθήνα με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αφενός η Αγκυρα κλιμακώνει την προκλητικότητά της έναντι των ερευνών υδρογονανθράκων της Λευκωσίας στην ΑΟΖ και αφετέρου είναι σε εξέλιξη διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων αλλά και για τη μεταφορά των ποσοτήτων προς την Ευρώπη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνοντας την επίσκεψη Φράνσις Φάνον επισήμανε πως «η Ελλάδα διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προώθηση της ενεργειακής ολοκλήρωσης στην περιοχή».

Βασικός στόχος, όπως τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι «η επέκταση των οικονομικών ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του φυσικού αερίου και των συναφών εξαγωγών, ενώ παράλληλα εξίσου σημαντικό είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι εμπλεκόμενες χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν την ενεργειακή συνεργασία αποβλέποντας στην περιφερειακή σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής».