Στην άμεση απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που υπερβαίνουν τις 250.000 θα προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μαζί με τη σταδιακή ψηφιοποίηση των διαδικασιών συνταξιοδότησης. Πρόκειται για δύο από τις προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας τις οποίες παρουσίασαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους εκτός από την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να  προχωρήσει στην ενεργοποίηση όλων των ηλεκτρονικών εφαρμογών που τέθηκαν σε αδράνεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας το πληροφοριακό σύστημα «Ατλας» για την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή του ασφαλιστικού βίου των πολιτών. Οπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, στόχος είναι τον Ιούνιο του 2020 να εφαρμοστεί η ψηφιοποιημένη σύνταξη για το 37% των ασφαλισμένων, ενώ υποσχέθηκε ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια θα απαιτούνται μόλις 3 μήνες για την έκδοση όλων των συντάξεων. Η λειτουργία των δύο ασφαλιστικών οργανισμών θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονικές εφαρμογές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Μάλιστα, στον ηλεκτρονικό ασφαλιστικό του βίο θα έχει πρόσβαση κάθε πολίτης. Ως γνωστόν, με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ ο χρόνος απονομής συντάξεων έχει αυξηθεί, αν και η πρώην  υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κάθε μήνα δεσμευόταν για μια νέα ημερομηνία αποπληρωμής όλων των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ.

Επίσης στις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι και τα παρακάτω θέματα:

1. ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ: Οι παρεμβάσεις της ΝΔ στο ασφαλιστικό σύστημα θα κινηθούν προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, στην αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου, όπου θα μετατραπεί το Ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα. Δεύτερον, σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια μείωση που θα προκύψει από τη σημαντική μείωση του ασφαλιστέου εισοδήματος, καθώς αυτό σήμερα βαρύνεται από εξοντωτικές εισφορές που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, υπονομεύοντας το ίδιο το σύστημα. Η άρση των αδικιών του Νόμου Κατρούγκαλου, σε σχέση με τα έτη εργασίας και τις εισφορές που καταβάλλονται, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Το στοιχείο της ανταποδοτικότητας, μεταξύ παροχής και ετών ασφάλισης, θα αντιμετωπιστεί με αναλογικότερους και δικαιότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

2. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: Η απερχόμενη κυβέρνηση αρνήθηκε να επαναφέρει τα κομμένα δώρα και να δώσει πολιτική λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που καταταλαιπωρεί όλους τους συνταξιούχους που χάνουν χρόνο και χρήμα. Το βασικό σενάριο προβλέπει να καταβληθούν σε δόσεις από 36 έως 60 μήνες τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά ενός δεκαμήνου στους συνταξιούχους. Πρόκειται για τα αναδροµικά του 10µήνου το οποίο µεσολαβεί ανάµεσα στην απόφαση-βόµβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του Νόµου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Αφορούν ποσά που κυµαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ. Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί στον ΕΦΚΑ. Πάντως οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση και αφού εκδοθεί η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ. Επισημαίνεται ότι η ΝΔ  έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για  τα αναδρομικά. Το κλειδί των αναδρομικών βρίσκεται στο αν θα κριθεί συνταγματικός ο Νόμος Κατρούγκαλου στα άρθρα του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων. Η σημαντικότερη απόφαση του ΣτΕ κατά του Νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμη εκδοθεί, καθυστερεί σημαντικά (εκδικάστηκε στις 4/10/2017) και   αναμένεται εντός των προσεχών μηνών.

3. ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, όπως αποκαλύπτει η ΠΟΠΟΚΠ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία), οι εκκρεμότητες στην έκδοση συντάξεων είναι περίπου 250.000, με τους υποψήφιους συνταξιούχους να περιμένουν τη σύνταξή τους έως και 3 χρόνια. Πρόκειται για μια μεγάλη βόμβα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Μάλιστα αποκαλύπτεται ότι δεν εκδίδουν εδώ και μια τριετία από την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου ερμηνευτικές εγκυκλίους για να πληρωθούν οι συντάξεις. Ηδη με προσωρινή σύνταξη πείνας 400 ευρώ εδώ και 36 μήνες αναγκάζονται να ζουν περίπου 1.300 συνταξιούχοι με ευθύνη του ΕΦΚΑ και του  υπουργείου Εργασίας. Ο λόγος εντοπίζεται στην έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης σε νέους συνταξιούχους των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εδώ και 36 μήνες καθυστερεί εσκεμμένα ο ΕΦΚΑ μη βγάζοντας τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή του Ν. 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου) η οποία θα προχωρούσε την έκδοση των οριστικών αποφάσεων. Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ, για το ίδιο θέμα εξέδωσε δύο εγκυκλίους και στη συνέχεια τις ακύρωσε, δείγμα της διάλυσης που επικρατεί στο Υπερταμείο.

4. ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ: Μείωση εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της επόμενης 4ετίας. Η μείωση αυτή θα συντελεστεί σταδιακά. Το βασικό σενάριο προβλέπει ισόποση μείωση κάθε χρόνο, αλλά και ότι θα μοιραστεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.