Ρεύμα…  προσλήψεων στο παρά πέντε των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών από δύο κρατικές ενεργειακές εταιρείες. Με την πλάτη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι διοικήσεις του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) παρέκαμψαν το ΑΣΕΠ και προχώρησαν σε συνολικά 100 με 120 προσλήψεις ατόμων με διάρκεια σύμβασης έως και δύο χρόνια και σύμφωνα με καταγγελίες πολλές από αυτές πραγματοποιήθηκαν με όχι και τόσο διαφανείς διαδικασίες και κυρίως με καθαρά κομματικά κριτήρια.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στον ΑΔΜΗΕ από τα τέλη Μαΐου μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών έγιναν προσλήψεις 60 έως 70 ατόμων διάρκειας έως δύο έτη, υπό το καθεστώς της παροχής υπηρεσιών. Το πλαίσιο των συμβάσεων έργου ή απευθείας αναθέσεις είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζει κατά κόρον ο Διαχειριστής προκειμένου να ξεπερνά τον σκόπελο του ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ παρά την είσοδο του κινέζου επενδυτή στο 24% παραμένει υπό κρατικό έλεγχο, όπως άλλωστε επαίρεται και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η πρακτική των συμβάσεων έργου, σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της με δεδομένο ότι ακόμη και εποχιακές ανάγκες ή ανάγκες σε έκτακτο προσωπικό θα πρέπει να καλύπτονται με οκτάμηνες συμβάσεις μέσω του ΑΣΕΠ.

Ετσι, ενδεικτικά στον ΑΔΜΗΕ προσλήφθηκε πρόσφατα ως ειδική σύμβουλος προέδρου συνταξιούχος της ΔΕΗ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη έχει και θέση μέλους στο διοικητικό συμβούλιο επίσης δημόσιας εταιρείας και μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο παραιτήθηκε και από μέλος του δημοτικού συμβουλίου δήμου της δυτικής Αττικής λόγω των πολλών υποχρεώσεών της, όπως η ίδια δήλωσε με δημόσια επιστολή της.

Η συγκεκριμένη προσλήφθηκε στον Διαχειριστή με μηνιαίο μισθό, λένε οι πληροφορίες, άνω των 3.000 ευρώ για δύο χρόνια με σκοπό την προβολή και επικοινωνία της εταιρείας. Πηγές λένε, ότι η ειδική σύμβουλος προς ώρας διοργανώνει εκδηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εθνικών εκλογών στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ.

Πέραν αυτής της περίπτωσης, όπως προαναφέρθηκε έχουν γίνει συνολικά 60 με 70 προσλήψεις. Μεταξύ άλλων πρόκειται για γραμματειακή υποστήριξη του γραφείου κίνησης οχημάτων στην Κοζάνη (προγραμματισμός συντήρησης, πλύσιμο κ.λπ.) κόστους 17.150 ευρώ τον χρόνο. Προσλήψεις για ένα χρόνο έγιναν και για τη γραμμειακή υποστήριξη της διεύθυνσης Πληροφορικής με κόστος 14.000 ευρώ, της διεύθυνσης Εφοδιαστικής Αλυσίδας με κόστος 14.560 ευρώ αλλά και προσλήψεις για την τεχνική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πληροφορικής (επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών) με 21.600 και 19.800 ευρώ ετησίως. Επίσης έγινε και πρόσληψη δύο συμβούλων σε θέματα Ανάπτυξης του Συστήματος για δύο χρόνια με κόστος 70.000 και 51.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Γκρίζες διαδικασίες

Αλλη μία δημόσια εταιρεία ο ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ), ο οποίος μετά τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας κράτησε τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των ΑΠΕ, πρωταγωνιστεί στις γκρίζες… διαδικασίες προσλήψεων.

Το 2016 με νομοθετική ρύθμιση επετράπη η πρόσληψη 25 ατόμων στον ΔΑΠΕΕΠ για δύο χρόνια με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ. Το πρόσχημα ήταν η κατεπείγουσα ανάγκη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Τον Αύγουστο του 2018 15 άτομα εξ αυτών πέρασαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Χρηματιστήριο.

Την περασμένη άνοιξη ξαναψηφίστηκε ίδια διάταξη για άλλα 25 άτομα και χωρίς να ανέβει στη Διαύγεια η πρόσκληση ενδιαφέροντος. Επιλέχθηκαν, λένε οι πληροφορίες, τα 10 άτομα που ήδη υπηρετούν και οι υπόλοιπο 15 με αυστηρά κομματικά κριτήρια.

Πολλοί δε, συνδέουν το γεγονός ότι ο μέχρι τότε πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας παραιτήθηκε από τον Διαχειριστή (παρέμεινε στο Χρηματιστήριο) και υπέγραψε τις συμβάσεις πρόσληψης στις 7 Ιουνίου ο νέος πρόεδρος. Κι αυτό επειδή ο παραιτηθείς ήθελε να απαλλαγεί από την ευθύνη των παράνομων προσλήψεων…