Θερμοκρασίες – ρεκόρ στην Ευρώπη που υπερβαίνουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, καταιγίδες και ριπές ανέμων στην Ελλάδα που σπάνε τα… κοντέρ, πολικές αρκούδες που αναγκάζονται να ψάχνουν για τροφή σε κατοικημένες περιοχές…

Τρεις διαφορετικές εικόνες που επιβεβαιώνουν αυτό που οι επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και χρόνια: ότι η κλιματική αλλαγή συντελείται. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο ζεστός (!). Και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, αφού – δυστυχώς – τα επιστημονικά στοιχεία το αποδεικνύουν.

Με απλά λόγια: η υπερθέρμανση δεν θα συμβεί. Συμβαίνει τώρα (!). Ετσι, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα (που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο από τον ΟΗΕ) έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους.

Κι αν δεν τα καταφέρουμε; Τότε, κατά τους ειδικούς, χάνεται ο στόχος της συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, με δραματικές, μη αναστρέψιμες συνέπειες για όλους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ακόμη και αν πετύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου (σήμερα βρισκόμαστε στον 1ο C), ακόμη και τότε, θα έχουμε αύξηση του μέσου όρου των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά 41%. Εάν, δε, φθάσουμε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ο μέσος όρος των δασικών πυρκαγιών θα αυξηθεί κατά 62% σε σχέση με σήμερα (!).

-Γιατί θα έχει καταστροφικές συνέπειες το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς;

-Πώς ο άνθρωπος κατέστρεψε τόσο από το προστατευτικό στρώμα του όζοντος όσο δημιούργησε η φύση;

-Ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ