Επιμένει στην καλλιέργεια κλίματος έντασης η Τουρκία, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στο μήνυμα των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED 7) που κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Κύπρο «παράνομη χώρα».

Εκφράζοντας την έντονη ενόχλησή της για το κοινό ανακοινωθέν της MED 7 η Άγκυρα τονίζει ότι «απορρίπτουμε την δήλωση των Med7 ως προκατειλημμένη, απομακρυσμένη από την πραγματικότητα και αντίθετη με τον διεθνές δίκαιο» μέσω γραπτής ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι «οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεργάζονται σε αυτό» για να καταλήξει ότι «γι’ αυτό η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού»

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται, επίσης, ότι «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής μετά τη συνεδρίαση της Med7 στη Μάλτα «αποτελεί παράδειγμα του πώς οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεργάζονται σε αυτό».

«Γι’ αυτό η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού» προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ επανερχόμενο στη θέση ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».

«Καταδικάζουμε τις προκατειλημμένες, ανυπόστατες και αβάσιμες από άποψη διεθνούς δικαίου διατυπώσεις για το Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο στην κοινή ανακοίνωση της 6ης συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότο που οργανώθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου.

Οι διατυπώσεις αυτές αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του κυπριακού/ελληνικού διδύμου, που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για εμάς δεν έχουν καμία αξία, νομιμότητα και επίδραση

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα νέο παράδειγμα για το πώς το κυπριακό/ελληνικό δίδυμο εκμεταλλεύτηκαν την ένταξή τους στην Ε.Ε. και πως ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό.

Καθιστά για άλλη μια φορά σαφές γιατί η Ε.Ε. και τα μέλη της δεν μπορούν να είναι αμερόληπτοι και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού».

Στην τουρκική ανακοίνωση υπενθυμίζονται για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των Τ/Κ στο νησί και την ανατ. Μεσόγειο, ενώ σημειώνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, αν δεν αναγνωριστεί πολιτική ισότητα στους Τ/Κ και δεν εγγυηθεί η ασφάλειά τους.

«Όσον αφορά στο θέμα του Κυπριακού, οι χώρες που υπέγραψαν αυτή την διακοίνωση θα πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνο οι Ελληνοκύπριοι αλλά και οι Τουρκοκύπριοι και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και ικανοποιηθούν οι ανάγκες που αφορούν στην ασφάλειά τους. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ‘παράνομη χώρα’, την οποία η Ε.Ε. στηρίζει μαζί με τη ‘μαξιμαλιστική’ θεωρία που έχει η Κύπρος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της στη Μεσόγειο.

«Η ανακοίνωση στηρίζει επίσης τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Νότιας Κύπρου, η οποία αποτελεί από μόνη της παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όπως έχουμε ήδη τονίσει, τόσο η Ε.Ε. όσο και κάθε μέλος της Ε.Ε. δεν μπορούν να επικυρώνουν την αξίωση μιας χώρας για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σαν να ήταν δικαστήριο. Επιπλέον, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, δεν είναι μια κανονική χώρα ώστε να σφετερίζεται τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ, που αποτελούν ένα από τα συστατικά στοιχεία του νησιού».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει με την προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα ότι στο θέμα της ανατ. Μεσογείου η Τουρκία δεν θα διστάσει να

προβεί στα απαραίτητα βήμα, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα τα δικά της αλλά και των Τ/Κ.

«Τέλος, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο τόσο τα δικά της δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ επί των υδρογονανθράκων στο νησί, και ότι στο θέμα αυτό δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».