Ηταν όλοι εκεί. Σε κλίμα κατάνυξης και με τις τραγικές μνήμες αιωρούνται στον αέρα, εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην εκδήλωση στο χώρο που αρμόζει σε τέτοιο γεγονός, στο μνημείο που έχει στηθεί στον Πειραιά το οποίο έχει δωρίσει ο ηγέτης του Ολυμπιακού και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης, ήταν ένα σημαντικό καλλιτεχνικό – ιστορικό δρώμενο με τίτλο: «100 Χρόνια Ανέσπερης Μνήμης», του Ηλία Τ. Υφαντίδη.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα καλλιτεχνικό-ιστορικό δρώμενο, να συγκινηθεί, να μάθει, να μην μπορέσει ποτέ να ξεχάσει, να περάσει στη μνήμη των επόμενων γενεών η δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Η παράσταση που δόθηκε ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους αδικοχαμένους Έλληνες που μαρτύρησαν στη γη του Πόντου «…γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν…».

Μια σπουδαία εκδήλωση

Ο Ηλίας Υφαντίδης μαζί με διάσημους μουσικούς και καλλιτέχνες κατάφερε να μεταφέρει τους χιλιάδες θεατές σε εκείνες τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσίασε συνθέσεις της, κάποιες από τις οποίες είναι γραμμένες για τον Πόντο, ενώ η Σόνια Θεοδωρίδου, σοπράνο με διεθνή καριέρα, ξεσήκωσε το κοινό με την θεσπέσια φωνή της. Η Κατερίνα Παπαδοπούλου, έμπειρη καλλιτέχνιδα στις χορωδίες παραδοσιακής μουσικής, έβαλε τη δική της μουσική πινελιά, κάτι που επίσης έκαναν η Βασιλική Καρακώστα, η Μαρία Κοντογιαννοπούλου, ο Κώστας Αγέρης και ο ίδιος ο δημιουργός του δρώμενου Ηλίας Υφαντίδης. Ο Κ. Αγέρης μάλιστα παρουσίασε το νέο του τραγούδι, αφιερωμένο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Πόντο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χριστιανική και Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (χοράρχης ο Μιχάλης Μακρής), συγκίνησαν το κοινό. Συμμετείχαν επίσης οι καλλιτέχνες: Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι – ούτι), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο), Χάρης Λαμπράκης (πνευστά), Γιώργος Κουλαξουζίδης (ποντιακή λύρα) και Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταούλι).

Αφηγητές της παράστασης ήταν οι Άννα Καλαϊτζόγλου, Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη και Θοδωρής Ευστρατιάδης, ενώ στα δρώμενα και τους χορούς τον πρώτο λόγο είχαν χορευτές του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Χαιρετισμοί

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο δωρητής του μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς και ο μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ.

Ένα ήταν το μήνυμα που εστάλη: Ο ελληνισμός δεν πρέπει να ξεχάσει, οι μνήμες από τη μαζική δολοφονία περισσότερων από 350 χιλιάδων Ποντίων, δεν θα χαθούν.