Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο «αντιπρόεδρος» και «υπουργός Εξωτερικών» της «κυβέρνησης» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι.

Νωρίτερα σήμερα ο ηγέτης του τουρκικού κυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος Σερνταρ Ντενκτάς παραιτήθηκε από τη θέση του «υπουργού Οικονομικών» εκφράζοντας πάντως την στήριξή του προς την «κυβέρνηση».

Ωστόσο, φαίνεται πως η πολιτική αναταραχή ήταν αναμενόμενη η οποία οφείλεται στο λεγόμενο τρίχρονο οικονομικό πρωτόκολλο ανάμεσα σε Τουρκία και κατεχόμενα.

Φαίνεται, πως δημιουργείται μια ένταση ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση με το νέο προεδρικό σύστημα και με το πώς οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται τα επόμενα τρία χρόνια, σε οικονομικό επίπεδο.

Ο παραιτηθείς λεγόμενος «Πρωθυπουργός» των κατεχομένων Τουφάν Ερχιουρμάν είχε επιδιώξει να καταθέσει ένα τουρκοκυπριακό πακέτο οικονομικής ανάπτυξης, για να ανταλλάξει κάποια κονδύλια από την Τουρκία.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, που χειρίζεται το ζήτημα, έθεσε κάποιες νέες «κόκκινες γραμμές», όπως η συμφωνία για υποθαλάσσια μεταφορά του ηλεκτρισμού, που φέρνει μαζί της διάλυση συνδικαλιστικών οργανώσεων, σημείωσε ο κ. Μούδουρος.

«Αυτή η “κυβέρνηση” ουσιαστικά δημιουργήθηκε με όριο ζωής. Φαίνεται ότι έχει μειωθεί δραστικά λόγω του οικονομικού πρωτοκόλλου αυτό το όριο», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει μια ολοκληρωτική κατάρρευση των λεγόμενων «πολιτικών θεσμών» στα κατεχόμενα.

Το επικρατέστερο σενάριο

Το επικρατέστερο σενάριο πλέον στα Κατεχόμενα είναι να σχηματιστεί λεγόμενη «κυβέρνηση» συνεργασίας, μεταξύ του κόμματος «Εθνικής Ενότητας» και του «Κόμματος του Λαού», του Κ. Οζερσάι.

Στο ενδεχόμενο που αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, τότε ανοίγει για τα καλά η υπόθεση για «εκλογές» προς ανάδειξη του νέου Τ/κ ηγέτη, υπογράμμισε. Ως εκ τούτου, τα κατεχόμενα φαίνεται να μπαίνουν σε τροχιά πρόωρης προεκλογικής περιόδου.