Ο έκπτωτος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως θα διεξαγάγει μια «επανάσταση» για τη δημοκρατία κερδίζοντας τις νέες δημοτικές εκλογές μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας.
«Αυτό που κάνουμε είναι να διεξάγουμε μια μάχη για τη δημοκρατία, μια κινητοποίηση για τη δημοκρατία. Αυτό θα μεταφρασθεί σε μια επανάσταση μόλις θα έχουμε φθάσει στο τέλος», δήλωσε ο Ιμάμογλου.
Οι τουρκικές εκλογικές αρχές ακύρωσαν τη Δευτέρα τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει ο Ιμάμογλου, έπειτα από προσφυγές του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο κατήγγειλε «μαζικές παρατυπίες».
Η ακύρωση της ψηφοφορίας καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως «πραξικόπημα εναντίον της κάλπης» και προκάλεσε ανησυχία σε πολλές δυτικές χώρες.
Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), λαμβάνοντας την απόφαση αυτή, «κατέφερε ένα τρομερό πλήγμα στη δημοκρατία στην Τουρκία», τόνισε ο 48χρονος Ιμάμογλου.
«Οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη μετατράπηκαν σε μια μάχη για τη δημοκρατία», τόνισε προσθέτοντας πως λογαριάζει στη δεύτερη προεκλογική εκστρατεία του να δώσει «ελπίδα σε όλους στέλνοντας θετικά κύματα και δείχνοντας τον ίδιο σεβασμό».
Στις 31 Μαρτίου, ο Ιμάμογλου είχε κερδίσει με διαφορά μικρότερη των 13.000 ψήφων τον υποψήφιο του προεδρικού ισλαμοσυντηρητικού κόμματος AKP πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Ο ακροδεξιός Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια και ο αριστερός Ιβάν Σεπέδα πάνε σε δεύτερο γύρο την 21η Ιουνίου
- Η Κούβα στρέφεται στη Ρωσία και την Ευρασία για να διασώσει την οικονομία της
- Συναγερμός για τον Έμπολα: Αρνητικός ο ένας από τους δύο ασθενείς στη Βραζιλία – Ύποπτο κρούσμα και στην Ιταλία







