Μία στις δέκα φορολογικές δηλώσεις έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής, ενώ μέρα με τη μέρα θα αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών, καθώς ως καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης των εντύπων της Eφορίας έχει οριστεί η 30ή Ιουνίου και όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, παράταση δεν θα δοθεί διότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε εφέτος αρκετά πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά.

Από τις 28 Μαρτίου, ημερομηνία που άνοιξε το σύστημα Taxisnet για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις, έως και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχαν υποβληθεί 646.912 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6.400.000 που αντιστοιχούν σε 8.500.000 ΑΦΜ.

Από τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις οι 421.716 είναι μηδενικές (ποσοστό 65,2% επί του συνόλου), 149.011 είναι χρεωστικές (23% επί του συνόλου) και 76.185 πιστωτικές (11,8% επί του συνόλου). Ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα ανέρχεται σε 535 ευρώ, ενώ η μέση επιστροφή διαμορφώνεται σε 285 ευρώ.

Η πληρωμή του φόρου, οποτεδήποτε γίνει η υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, θα γίνει σε 3 διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Ιουλίου, τη δεύτερη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την τρίτη  και τελευταία έως τα τέλη Νοεμβρίου 2019.

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Ντίνου Σιωμόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής» όλα όσα πρέπει να ξέρετε για…

-Τις επιστροφές φόρου

-Τις δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά συζύγων

-Τους τόκους από τραπεζικούς λογαριασμούς

-Τα στοιχεία για τα εισοδήματα

-Τις διασταυρώσεις για τους φιλοξενούμενους

-Τα ανείσπρακτα ενοίκια

-Τα λάθη στις αποδοχές 2018

-Τους κινδύνους για πέναλτι φόρου από τις e-αποδείξεις

-Τις παγίδες των τεκμηρίων και πώς να τις αποφύγετε

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»