Κλείνει τις πόρτες η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, στην επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Η υπουργός σε συνέντευξή της, προχθες, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ερωτήθηκε για τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων και ξεκαθάρισε: «Οι περικοπές του 2012 έχουν ονοματεπώνυμο και πολιτικούς υπεύθυνους. Ηταν η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έκανε αυτές τις αντισυνταγματικές περικοπές». Από εκεί και πέρα «αφενός η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές του 2012 δεν αφορά το διάστημα πριν από το 2015, αφετέρου η ελληνική κυβέρνηση έχει απαντήσει στο ζήτημα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016.

Αναφορικά με το διάστημα από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εξετάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε. Ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 – πρόσθεσε η υπουργός Εργασίας – χρησιμοποιήθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ωστόσο έχουμε αποδείξει ότι κάθε εκατοστό δημοσιονομικού χώρου που διασφαλίζουμε το χρησιμοποιούμε αμέσως για να υποστηρίζουμε τους συνταξιούχους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και να απαλύνουμε πληγές των πολιτικών της περιόδου 2010-2014. Αυτό θα πράξουμε και σε σχέση με το ζήτημα των αναδρομικών».

Εξάλλου η κ. Αχτσιόγλου παρατήρησε ότι «η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μία ρύθμιση τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης, από την οποία μπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η ρύθμιση «δεν έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και το πιο σημαντικό στοιχείο της είναι ότι έχει κούρεμα βασικής οφειλής, δηλαδή κεφαλαίου, που δεν το είχαν προηγούμενες ρυθμίσεις. Εχει, επίσης, κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα μειωμένη οφειλή θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις» και σημείωσε ότι «την επόμενη μέρα της ψήφισης του νόμου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση». Επισήμανε, παράλληλα, ότι η ρύθμιση «έχει μία επιπλέον μεγάλη ωφέλεια για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω αυξημένων χρεών στα ταμεία, παρότι πληρούν τα άλλα κριτήρια. Οι άνθρωποι αυτοί, που είναι περίπου 80.000, θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και θα τους γίνεται μία μικρή παρακράτηση για την εξόφληση της οφειλής τους».