Μέσα σε έξι μήνες από την ισχύ του νέου νόμου για τον αιγιαλό θα πρέπει να κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία. Η εξάμηνη αποκλειστική προθεσμία προβλέπεται στο άρθρο 41 του νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε στην Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή και όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση «η διάταξη αποσκοπεί στην ταχεία εκκαθάριση και κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών ώστε να μην υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για την ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία και να μη σημειωθούν ποτέ ξανά δραματικά γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν τον Ιούλιο του 2018, όταν πολλοί άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους γιατί δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την παραλία λόγω αυθαίρετων κατασκευών που εμπόδιζαν την πρόσβαση στον αιγιαλό».

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι δεν τακτοποιούνται – νομιμοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011. Ωστόσο, προβλέπεται η νομιμοποίηση έργων που κατασκευάστηκαν μετά το 2011 εάν αφορούν έργα και σκοπούς που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, έργα υποδομών δικτύων ασφάλειας – συμπεριλαμβανόμενων και ΑΠΕ. Ετσι, για το υπόλοιπο πλαίσιο των αυθαίρετων κατασκευών – που ανεγέρθηκαν προ του 2011 – αναμένεται η θέση των βουλευτών κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «πολλά έργα εθνικής και αναπτυξιακής σημασίας, ακόμη και στο εθνικό οδικό δίκτυο, δεν μπορούν να κατασκευαστούν, να ολοκληρωθούν και να συντηρηθούν λόγω αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα και η υγεία των χρηστών τους».

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι σε περίπτωση που μεταξύ του αιγιαλού και της δημόσιας οδού παρεμβάλλεται ιδιωτικό ακίνητο, πρέπει να υπάρχει ελεύθερη δίοδος για την ασφαλή πρόσβαση στον αιγιαλό από τον δημόσιο δρόμο.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις για απλή χρήση του αιγιαλού – για ομπρέλες, ξαπλώστρες κι άλλες υποδομές – σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αυτές δεν μπορούν να υπερβαίνουν σε έκταση τα 300 τετραγωνικά μέτρα. Στην περίπτωση που στον ίδιο χώρο υπάρχουν περισσότερες παραχωρήσεις, πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση σε ποσοστό τουλάχιστον 60% του συνολικού εμβαδού, ισοκατανεμημένο σε όλο το μήκος του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος. Ως γενικός κανόνας τίθεται πως δεν παραχωρείται χρήση του αιγιαλού όταν το μήκος ή το πλάτος αυτού είναι μικρότερο των 150 τετραγωνικών μέτρων. Σήμερα οι παραχωρήσεις μπορούν να φτάσουν τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 μέτρα σε μήκος.

Τι λέει το υπουργείο

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή αναφέρεται μεταξύ άλλων σε όποιες δραστηριότητες, δημόσιες, κοινωφελείς (βιολογικοί καθαρισμοί, αφαλατώσεις), δημοτικές, προστασίας και έκτακτων αναγκών, άρσης επικινδυνότητας, εθνικής άμυνας και ιδιωτικές είναι εκ της φύσης τους δεδομένο ότι δεν μπορούν να ασκηθούν χωρίς πρόσβαση στον αιγιαλό, όπως ναυταθλητικές, λιμενικές, ναυπηγοεπισκευαστικές. Και αυτές μόνο κατόπιν αναγκαίων δανειοδοτήσεων με αυστηρότατες προϋποθέσεις και λήψη μέτρων.

Κατά τις ίδιες πηγές ορίζεται πλέον, από της ισχύος των νέων ρυθμίσεων, ότι ο παλιός αιγιαλός ανήκει στη δημόσια κτήση και όχι στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να περιορίζονται δραστικά οι χρήσεις του και να επικρατεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο περιορίζει σημαντικά τα όρια της απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας (ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.ά.), αυστηροποιεί το συνολικό πλαίσιο, ενώ την ίδια ώρα δίνει δυνατότητες συμμετοχής στις τοπικές κοινωνίες μέσω των αρμόδιων ΟΤΑ.