Άσχημο τέλος φαίνεται πως έχει για τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το εκλογικό θρίλερ που εκτυλισσόταν από χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μέχρι αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, οι δύο υποψήφιοι σε δημόσιες τοποθετήσεις του δήλωναν νικητές, ο Ερντογάν παραδεχόταν έμμεσα την ήττα του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το AKP προανήγγειλε προσφυγές για παρατυπίες.

Τελικά, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, όπως μεταδίδει το Anadolu, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP για τη δημαρχία της Πόλης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ηττήθηκε από τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Δευτέρας και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, o Εκρέμ Ιμάμογλου έλαβε 4.170.116 ψήφους (48,79%), ενώ ο Μπινάλι Γιλντιρίμ έλαβε 4.145.708 ψήφους (48,51%).

Νωρίτερα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έσπευδε να αλλάξει το προφίλ του στο Twitter, δηλώνοντας δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ενώ o εκπρόσωπος του AKP ανέφερε ότι με βάση τα δικά του στατιστικά στοιχεία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κερδίζει τελικά τη δημαρχία, ενώ έκανε λόγιο και για εκλογικές παρατυπίες.

Σε μια ένδειξη ότι δεν θα επιτρέψει να χάσει τις δύο κύριες πόλεις της Τουρκίας χωρίς να κάνει τίποτα, το AKP ανακοίνωσε πως θα καταθέσει προσφυγές για να επανεξετασθεί η εγκυρότητα δεκάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων, τα οποία θεωρεί άκυρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπαϊράμ Σενοτσάκ, αξιωματούχος του AKP που είναι αρμόδιος για την επαρχία της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε πως το κόμμα του έχει «άφθονα» στοιχεία που δείχνουν παρατυπίες στις ψηφοφορίες και πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι αυτές οι παρατυπίες επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Anadolu, 290.000 ψήφοι καταμετρήθηκαν ως άκυρες στην Κωνσταντινούπολη και 90.000 στην Άγκυρα. Φοβούμενη νοθεία, η αντιπολίτευση κάλεσε από την πλευρά της τους παρατηρητές να μην φύγουν από τα εκλογικά τμήματα, ακόμη και «να μην κοιμηθούν για 48 ώρες».

Η σημασία της Κωνσταντινούπολης

Τη σημασία της Κωνσταντινούπολης στον εκλογικό «χάρτη» είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος το 2017, μετά από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

«Αν παραπατήσουμε στην Κωνσταντινούπολη δεν θα πατάμε γερά στην Τουρκία» είχε προειδοποιήσει στελέχη του κόμματός του ο Ερντογάν, εμφανώς ανήσυχος που οι πολίτες είχαν ψηφίσει εναντίον του. Και αυτό γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη στην οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα και της οποίας διατέλεσε δήμαρχος τη δεκαετία του ’90.

Πριν από 25 χρόνια, ο Ερντογάν κέρδισε την «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης και έγινε ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. Ωστόσο, η επιτυχία του εκείνη πιθανώς να οφειλόταν περισσότερο στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της εποχής και λιγότερο στην πειθώ του Τούρκου πολιτικού.

Ο Ερντογάν άπλωσε τότε χείρα βοηθείας στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες Κωνσταντινούπολης, υποσχόμενος ότι θα υπηρετήσει τη Δημοκρατία και πως θα πολεμήσει για να κάνει την πόλη –και την Τουρκία- μέλος του δυτικού κόσμου.

Έκτοτε η εικόνα στην Κωνσταντινούπολη έχει αλλάξει δραματικά, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει «γονατίσει» το τελευταίο διάστημα τη χώρα.