Συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών δίνει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, δηλώνοντας πως η Τουρκία κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησής του στις μονάδες της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, ο τούρκος υπουργός Άμυνας έθεσε ζήτημα νησιών του Αιγαίου και των συμφωνιών που καθορίζουν το καθεστώς τους.

Όπως ανέφερε, «όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως σχετικά με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας στις θάλασσες μας, δεν θα υποχωρήσουμε. Είναι νομική υποχρέωση όλων να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών και των υπόλοιπων θεμάτων τα οποία καθορίζονται από τις συνθήκες».

Συμπλήρωσε δε, πως «δεν είναι ορθή μέθοδος να αγνοηθούν ή να φθαρούν τα ζητήματα τα οποία καθορίζονται από τις συνθήκες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χ. Ακάρ τόνισε πως «οι σχέσεις καλής γειτονίας καθορίζονται με τις νομικές συμφωνίες και τον αμοιβαίο σεβασμό. Δεν θα επιτρέψουμε στα νότια σύνορα μας δηλαδή στη βόρεια Συρία να δημιουργηθεί μια ζώνη τρομοκρατίας. Στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα επιτρέψουμε να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση χωρίς την Τουρκία αλλά ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».