Η Τουρκία δοκιμάζει στο Αιγαίο τον νέο στρατιωτικό της εξοπλισμό αλλά και τα αντανακλαστικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα τουρκικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) προχώρησε την Τρίτη (19/3) σε παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στοFIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Λήμνου. Το τουρκικό UAV δεν παραβίασε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας  (προχώρησε δηλαδή σε παράβαση στον Διεθνή), εντούτοις ζεύγος ελληνικών μαχητικών που βρισκόταν στην περιοχή ακολούθησε την πάγια και προβλεπόμενη διαδικασία και το αναχαίτισε.

Η παρουσία τουρκικών UAV’s στο Αιγαίο – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν είναι συχνή,  μολονότι η Τουρκία αναπτύσσεται ταχύτατα σ’ αυτόν τον τομέα και κατασκευάζει δικά της μη επανδρωμένα.

Όμως, ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι συγκεκριμένος, όπως επισημαίνουν πηγές του ΓΕΑ. Δηλαδή η αναγνώριση και η αναχαίτισή τους γίνεται από τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Μάλιστα, αυτή η πρακτική, προσθέτουν «δεν διαφέρει από τη διεθνή. Η αεράμυνα κάθε χώρας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Αν εντοπιστεί ξένο αεροσκάφος ή άλλο ιπτάμενο αντικείμενο να προσεγγίζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο σπεύδουν μαχητικά για να το αναγνωρίσουν και να το αναχαιτίσουν».

Προ μηνών εξάλλου σε εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας ο τότε Αρχηγός ΓΕΑ και νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου είχε ερωτηθεί τι κάνει η ΠΑ για τα τουρκικά UAV’s που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο Αιγαίο. Το μήνυμα που είχε στείλει στην Άγκυρα ήταν πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας, με τα υπάρχοντα μέσα και με βάση τους θεσμοθετημένους κανόνες. Είχε προσθέσει δε με νόημα «Ένας στρατηγός έλεγε ότι δεν μπορείς να βάλεις ένα κανόνι για να σκοτώσει ένα κουνούπι. Αν χρειαστεί το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι, τότε και αυτό θα γίνει».  Και είχε κλείσει εκείνη την παρέμβασή για το θέμα της παρουσίας των τουρκικών UAV’s με το επίσης ηχηρό μήνυμα: «Ό,τι και να γίνει η τελευταία προσγείωση θα είναι πάντα δική μας».