Η Εφορία μάς φακελώνει και μας παρακολουθεί. Εχει ήδη μπει στο πορτοφόλι μας και βλέπει τις συναλλαγές μας με πλαστικό χρήμα, γνωρίζει την ακίνητη περιουσία μας, το αυτοκίνητο που έχουμε στην κατοχή μας, τα ποσά που πληρώνουμε στις τράπεζες για δάνεια και κάρτες μέχρι και τα άτομα που φιλοξενούμε στο σπίτι μας. Σε λίγο καιρό θα βλέπει τις τραπεζικές μας καταθέσεις και τις κινήσεις στους λογαριασμούς μας, θα γνωρίζει εάν έχουμε θυρίδα στην τράπεζα, θα μάθει τα μετρητά που κρύβουμε στο στρώμα ακόμα και τα έργα τέχνης, όπως τους πίνακες που έχουμε στο σπίτι μας ή και τα κοσμήματα μεγάλης αξίας.

Ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος που θα αποκτήσει κάθε φορολογούμενος θα περιλαμβάνει:

1. Τα εισοδήματα από όλες τις πηγές (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, μερίσματα κ.λπ.).

2. Τα ακίνητα. Με την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες το 2020 η Εφορία θα γνωρίζει για κάθε ακίνητο που κατέχει ο φορολογούμενος την εμπορική του αξία.

3. Τα αυτοκίνητα. Ηδη η ΑΑΔΕ διαθέτει αρχείο οχημάτων.

4. Τα σκάφη αναψυχής. Τα στοιχεία αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων.

5 Τα αεροσκάφη που έχουν δηλωθεί από τους φορολογούμενους στη φορολογική δήλωση.

6. Τις τραπεζικές καταθέσεις. Σε περίπτωση που περάσει από τη Βουλή η σχετική νομοθετική διάταξη, τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ληφθούν από το μητρώο καταθετών που έχει ήδη δημιουργηθεί για τις ανάγκες του φορολογικού ελέγχου.

7. Τα ομόλογα, οι μετοχές, οι προθεσµιακές καταθέσεις κ.ά.

8. Τα τραπεζικά δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά) που έχει λάβει και τα ποσά που δαπανά ετησίως για την εξυπηρέτηση ή την πλήρη απόσβεσή τους.

9. Τις τραπεζικές θυρίδες που έχει μισθώσει.

10. Μετρητά από ένα ύψος και πάνω

11. Πολύτιμα αντικείμενα (έργα τέχνης, κοσμήματα, χρυσός κ.λπ.).

Μεγάλος Αδελφός

Η κυβέρνηση στήνει τον Μεγάλο Αδελφό για να σκιαγραφήσει το οικονομικό και περιουσιακό προφίλ 8,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων και να χαρτογραφήσει τον πλούτο των Ελλήνων. Στα σχέδιά της είναι να προωθήσει την εφαρμογή ενός νέου φόρου που σταδιακά θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας των φορολογούμενων, κινητής και ακίνητης.

Δέκα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του, το περίφημο περιουσιολόγιο έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εντός του 2019 θα έχει δημιουργηθεί η βασική υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ενώ θα έχουν περάσει από τη Βουλή διατάξεις που θα ανοίγουν τον δρόμο στη φορολογική διοίκηση να τροφοδοτεί με περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες τον ηλεκτρονικό φάκελο που δημιουργείται για κάθε φορολογούμενο. Για παράδειγμα, σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει το φακέλωμα καταθέσεων, ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού. Για να ενσωματωθούν και τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία στο περιουσιολόγιο, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική διάταξη.

Η Εφορία χτίζει την ηλεκτρονική υποδομή με στόχο σε πρώτη φάση να εντοπίζονται φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν σημαντική ακίνητη και κινητή περιουσία αλλά δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και σε επόμενο στάδιο όταν το περιουσιολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί να επιβάλει τον φόρο περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον σημερινό ΕΝΦΙΑ και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Στο στόχαστρο θα βρεθούν όσοι φροντίζουν να κρατούν τα εισοδήματά τους μακριά από τα μάτια της Εφορίας αλλά και οι οφειλέτες, οι οποίοι ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν πληρώνουν τα χρέη τους.

Τεράστια βάση δεδομένων

Το έργο δεν είναι εύκολο καθώς δημιουργείται μια τεράστια βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων. Το αρχείο αυτό θα περιλαμβάνει από κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη μέχρι και μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Ηδη, η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει να δημιουργεί αρχείο με στοιχεία που στέλνουν αυτοματοποιημένα οι τράπεζες και αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια, τις κάρτες, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ομόλογα αλλά και τις συναλλαγές των φορολογούμενων. Το δίχτυ της Εφορίας θα φθάσει μέχρι και στα υπόγεια των τραπεζών. Οι ελεγκτές θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή εάν κάποιος φορολογούμενος διαθέτει θυρίδα  και με εισαγγελική εντολή θα του παίρνουν τα κλειδιά της για να προχωρήσουν στην κατάσχεση τους περιεχομένου της.

Από το αρχείο της ΑΑΔΕ θα αντλούνται πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Περιουσιακά στοιχεία για τα οποία θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί θα κατάσχονται. Με την έναρξη του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των – καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση – περιουσιακών του στοιχείων.