Αλλη μία, προς το παρόν μικρή, κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη του ελληνικού brain drain, φαίνεται πως σχηματίζεται στην Απω Ανατολή και συγκεκριμένα στο Βιετνάμ, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.

Χάρη στο διεθνές εμπόριο και τις ξένες επενδύσεις, η χώρα βιώνει τα τελευταία χρόνια δυναμική ανάπτυξη και σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην τεχνογνωσία και τα «χέρια» Ευρωπαίων, που σπεύδουν για καριέρα στη χώρα των 100 εκατ. πολιτών.

Τέσσερις Ελληνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον Βορρά ή τον Νότο του Βιετνάμ τα τελευταία χρόνια μιλούν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τις ευκαιρίες, τις δυσκολίες και τις προοπτικές, ενώ όλοι συμφωνούν ότι η ασιατική χώρα ζει χρόνια αλματώδους ανάπτυξης

Ενας εξ αυτών, ο Ναπολέων Πατεράκης, επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Βιετνάμ και διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας CMI CO Ltd με έδρα την πόλη Χο Τσι Μινχ (Σαϊγκόν), βρίσκεται εκεί από το 1996 – «Τότε που στο Βιετνάμ κοιμόμασταν παρέα με τις κατσαρίδες και τους ποντικούς!» λέει.

– Πώς είναι η ζωή στο Βιετνάμ;

– Ποια η τύχη των Ελλήνων που ζουν στη χώρα;

– Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας νέος επιχειρηματίας ή επαγγελματίας;

– Ποια η ανταπόκριση των ντόπιων στα ελληνικά προϊόντα;

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των «Νέων Σαββατοκύριακο»

Καλημέρα Βιετνάμ