Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας, να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες , για τους κινδύνους που διατρέχουν από την κατάχρηση των αντιβιοτικών, στις ιώσεις και στη γρίπη.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα (13/2) «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, χωρίς συνταγή γιατρού και καλεί τις υγειονομικές αρχές, να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες, για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πρακτικής, κάτι που όφειλαν να είχαν κάνει, πριν την έναρξη της επιδημίας της γρίπης».

Και τούτο επειδή «έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία, από το φαρμακείο αντιβίωση, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης».

Όμως προσθέτει ο ΙΣΑ «η άσκοπη κατανάλωσή τους, καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, για τη Δημόσια υγεία».

Ομως «η γρίπη όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις,” θα κάνει τον κύκλο της” και τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της».

«Αντίθετα» καταλήγει «ενδείκνυται η έγκαιρη έναρξη της αντιικής αγωγής στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα».