Την έντονη λύπη του εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών για την μεγάλη αύξηση που σημείωσαν πέρυσι οι αντισημιτικές ενέργειες στη Γαλλία, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο που αμαυρώθηκε από πολλά αντισημιτικά συνθήματα που βρέθηκαν γραμμένα σε διάφορα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως και το κόψιμο ενός δέντρου που είχε φυτευτεί στη μνήμη ενός νεαρού εβραίου που είχε βασανιστεί και δολοφονηθεί το 2006 κοντά στο Παρίσι.

«Ο αντισημιτισμός εξαπλώνεται σαν δηλητήριο, σαν χολή», δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ από την Σεντ-Ζενεβιέβ-ντε-Μπουά, στο νότιο Παρίσι, όπου ο εβραίος Ιλάν Χαλίμι 23 ετών τότε βρέθηκε νεκρός μετά την κράτησή του και τα βασανιστήρια που υπέστη για αρκετές εβδομάδες το 2006 στα προάστια του Παρισιού από μια ομάδα που ονομάζεται η «Συμμορία των Βαρβάρων».

Το δέντρο που φυτεύτηκε στη μνήμη του βρέθηκε να έχει κοπεί με πριόνι στην κοινότητα αυτή τη Δευτέρα, μόλις δύο ημέρες πριν από την τελετή που θα γινόταν στη μνήμη του για την 13η επέτειο από τη δολοφονία του.

Ο αντισημιτισμός «επιτίθεται, σαπίζει το πνεύμα» και «αύξησε κατά 74% τις φρικαλέες εκφράσεις του την χρονιά που πέρασε», σημείωσε ο Καστανέρ. Συγκεκριμένα, 541 αντισημιτικές ενέργειες καταγράφηκαν το 2018, έναντι 311 την προηγούμενη χρονιά, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του AFP.

Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο που αμαυρώθηκε από μια σειρά αντισημιτικών συνθημάτων που βρέθηκαν γραμμένα σε διάφορες περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας και οδήγησαν την εισαγγελία του Παρισιού να ξεκινήσει συνολικά τέσσερις έρευνες.

«Αντισημιτικά tags μέχρι ναυτίας στην καρδιά του Παρισιού αυτό το ΣΚ (Σαββατοκύριακο). Όταν το μίσος για τους εβραίους επικαλύπτεται από το μίσος για τη δημοκρατία, το λεξιλόγιο της #fachosphère βρίσκεται στους τοίχους!», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Φρεντερίκ Ποτιέ, διυπουργικός εκπρόσωπος για τον αγώνα κατά του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του μίσους κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

«Ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι στον αντισημιτισμό, σε αυτούς που από μίσος και άγνοια, κηλιδώνουν την Δημοκρατία», αντέδρασε παράλληλα ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέ στο Twitter.

«Ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι στον αντισημιτισμό, σε αυτούς που από μίσος και άγνοια, κηλιδώνουν την Δημοκρατία», αντέδρασε παράλληλα ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέ στο Twitter.

«Η Δημοκρατία θα σχηματίσει τείχος απέναντι στους κακούς ανέμους του αντισημιτισμού. Πρόκειται για την τιμή της, για το καθήκον της», έγραψε παράλληλα στο Twitter ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ, ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ εξέφρασε στο Twitter τη «λύπη, την οργή και την αποστροφή» της γι’αυτήν την «απαράδεκτη πράξη δειλίας».