O Gordon Banks υπήρξε μια θρυλική μορφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Για μια στιγμή, όχι μόνο του αγγλικού. Δεν γίνεται να βάλεις «σύνορα» στην απεραντοσύνη της προσωπικότητας του Gordon Banks Δεν μπορείς να «περιχαρακώσεις» στα όρια του μεγάλου Νησιού το μεγαλείο του. Πάμε λοιπόν απ’ την αρχή για να αποδοθούν τα ποδοσφαιρικά παράσημα που του πρέπουν.

Ο Banks έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης σε ηλικία 81 ετών και όλος ο κόσμος αποχαιρέτησε έναν κορυφαίο τερματοφύλακα. Γιατί αυτό ήταν το «λιοντάρι» της Αγγλίας ακόμα και την τελευταία μέρα της ζωής του. Γκολκίπερ. Και ήταν αυτός που έχτισε μύθο γύρω από μια φάση, ήταν εκείνος που φώναξε παρών στην κορυφαία επιτυχία της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας.

Με λίγα λόγια ήταν αυτός που είπε όχι στον Πελέ. Βλέποντας ακόμα και σήμερα κάποιος την τεράστια απόκρουση του Banks δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί. «Μα πως το έβγαλε ο άνθρωπος». Είχε αναρωτηθεί πολλές φορές και ο μάγος Πελέ. Ακόμα και ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο Gordon Banks κατάφερε να κάνει την συγκεκριμένη απόκρουση.

Ο τεράστιος λοιπόν Πελέ, αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο τον φίλο του από το μεγάλο Νησί. «Πέτυχα πολλά γκολ στην καριέρα μου αλλά στις συνομιλίες μου με τους φιλάθλους, δέχομαι πάντα την ίδια ερώτηση. Όλοι με ρωτούν για την απόκρουση που έκανε ο Gordon Banks. Κι εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα πως η μπάλα δεν πήγε στα δίχτυα», έλεγε ο «βασιλιάς».

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Gordon Banks υπήρξε και παραμένει και στις μέρες μας ο κορυφαίος τερματοφύλακας που είχε η Αγγλία. Κανείς δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον μύθο που έχτισε με περίσσιο κάματο ο Gordon. Ήταν και παραμένει το Νο 1 για τους Άγγλους.

Ήταν αυτός που υπερασπίστηκε την εστία των «λιονταριών» στην τελική φάση του Μουντιάλ το 1966, έχοντας καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Και ήταν αυτός που τα πράγματα έγιναν τόσο δύσκολα για πολλές γενιές τερματοφυλάκων στην Αγγλία.

Η «κληρονομιά» του Gordon Banks ήταν βαριά. Θα μπορούσε εύκολα να την χαρακτηρίσει κάποιος και ασήκωτη. Έτσι τουλάχιστον αποδείχθηκε στο διάβα των χρόνων. Κανείς Άγγλος τερματοφύλακας δεν μπόρεσε, όχι να ξεπεράσει, αλλά ούτε να πλησιάσει τον Γκόρντον.

Δεν ήταν εύκολο να φορεθούν αυτά τα… γάντια και τούτο αποδείχθηκε με πολύ σκληρό τρόπο για την Εθνική ομάδα της Αγγλίας. Σε πόσες και πόσες διοργανώσεις δεν μονολογούσαν οι Εγγλέζοι, «αν είχαμε στα γκολπόστ τον Gordon Banks».

Αν είχαν τον Gordon Banks τα πράγματα σίγουρα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τα «λιοντάρια».

Στην πύλη του Παραδείσου τον υποδέχθηκε ο Γιασίν…