Ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των νεκρών από τον ιό της γρίπης στη χωρά μας, καθώς με το θάνατο μίας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία νοσηλευόταν στην πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας, φτάνουν τους 41.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας περισσότεροι από 150 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τη συντριπτική πλειονότητα να μην έχει εμβολιαστεί και να ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η άτυχη ηλικιωμένη, η οποία μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ της κλινικής σε βαριά κατάσταση την Κυριακή και κατέληξε την επόμενη ημέρα, είναι σύμφωνα με το Lamia Report το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα θανάτου από τον ιό στην πόλη.

Αυτή τη στιγμή στην Λαμία υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, τα δύο εκ των οποίων παραμένουν εκεί από την προπερασμένη εβδομάδα.

Καταγγελία-σοκ: Νοσοκομειακοί γιατροί λένε σε ασθενείς να μην εμβολιαστούν

Την ίδια ώρα, σοκάρει η καταγγελία του υποδιοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης ότι νοσοκομειακοί γιατροί στο νησί αποτρέπουν ασθενείς από τον εμβολιασμό για τη γρίπη, τη στιγμή που καταγράφονται απανωτά κρούσματα σε σχολεία.

Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV δήλωσε ότι υπάρχουν γιατροί νοσοκομείων που όχι μόνο δεν εμβολιάζονται οι ίδιοι αλλά «αποτρέπουν ή δεν συστήνουν τον εμβολιασμό σε ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας τέτοια περιστατικά». «Αυτοί οι συνάδελφοί είτε είναι επικίνδυνα αδαείς και άσχετοι, ή ασυνείδητοι. Σε κάθε περίπτωση, είναι επικίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο υποδιοικητής της ΥΠΕ Κρήτης.

Νέα κρούσματα σε δημοτικά σχολεία στο Ηράκλειο Κρήτης

Παράλληλα, νέα κρούσματα γρίπης, τύπου Η1Ν1, καταγράφονται σε σχολικές μονάδες του Ηρακλείου Κρήτης, με τους μαθητές, ανάλογα με την κλινική τους εικόνα, είτε να εισάγονται σε νοσοκομεία, είτε να παραμένουν στο σπίτι.

Οπως ανέφερε, μιλώντας στο neakriti, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κωνσταντίνος Θεοφάνους «υπάρχουν κρούσματα γρίπης που έχουν εξακριβωθεί και αφορούν μαθητές δημοτικού σχολείου. Πρόκειται για 10 περίπου περιστατικά που χαρακτηρίζονται ήπιας μορφής».

Πολάκης: Κανένας  λόγος ανησυχίας για την γρίπη

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με επίσημο δελτίο Τύπου από το υπουργικό γραφείο, που ανήρτησε στο Facebook, εμμένει στις δηλώσεις του για την γρίπη για την οποία δήλωνε πως «δεν είναι και καμιά καταστροφή, μην τρελαθούμε» και επιτίθεται εκ νέου στα ΜΜΕ.

Οπως επισημαίνει, «δεν υπάρχει λόγος πανικού και καμία χρησιμότητα κατασκευασμένων δημοσιευμάτων», επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αναλυτικά:

«Επειδή πολύ σπέκουλα επιχειρήθηκε πάλι από τα γνωστά κέντρα «ενημέρωσης» για να σκιαγραφηθώ άλλη μια φορά ως ασεβής κι ανάλγητος απέναντι σε ανθρώπινα θύματα (με αφορμή τη γρίπη αυτή τη φορά και με πλήρη διαστρέβλωση και κοπτοραπτική φράσεων από πρόσφατη συνέντευξή μου), απευθυνόμενος αποκλειστικά στους πολίτες που ακούν και σκέφτονται, έχω να πω τα εξής:

Στη χώρα μας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι εποχές (όπως η εποχή Αβραμόπουλου) που το πολιτικό (και ενίοτε και το ιατρικό) σύστημα προωθούσε το εμβόλιο της νέας γρίπης, γιατί έπρεπε να «δικαιωθούν» πρακτικά παραγγελίες 12 εκ. εμβολίων και πάνω, αλλά και οι εποχές (όπως εκείνη του Άδωνι Γεωργιάδη) που σε μια εβδομάδα εξαφάνιζε κάθε ίχνος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα και συρρίκνωνε δραστικά τις κλίνες ΜΕΘ (εντατικής θεραπείας) σε συνδυασμό με ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που κατέρρεε μεθοδευμένα, με αποτέλεσμα εκατόμβες θυμάτων.

Σήμερα δεν υπάρχει λόγος πανικού και καμία χρησιμότητα κατασκευασμένων δημοσιευμάτων. Τα αναγκαία εμβόλια παραγγέλλονται έγκαιρα και με βάση επιστημονικές και κυρίως πραγματικές εκτιμήσεις. Το δημόσιο σύστημα Υγείας στέκεται σταθερά στα πόδια του και είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε κάθε άνθρωπο που ζει στην χώρα. Μένει να υλοποιούνται τα απλά προληπτικά μέτρα εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων και να ακολουθούνται οι κανόνες και οι σχετικές οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γιατρού κάθε πολίτη, για να παρέλθει χωρίς ανησυχία και μεγάλες απώλειες και το φετινό φαινόμενο της εποχικής γρίπης.

Όσο για τα μέσα που υποδύονται τους επίσημους «ενημερωτές» μας, ισχύει το προσφάτως λεχθέν…: «σας έχω» !»

Απροστάτευτος ο πληθυσμός απέναντι στη γρίπη

Τη στιγμή που η γρίπη προελαύνει στην Ελλάδα, το ΚΕΕΛΠΝΟ καταλήγει στην ανησυχητική διαπίστωση ότι ο πληθυσμός παραμένει «ανοχύρωτος», καθώς πάνω από 8 στους 10 που κατέληξαν από επιπλοκές του ιού, δεν είχαν εμβολιαστεί.

Οι επιστήμονες καταγράφουν σταθερά αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης σε όλες τις ηλικίες. Πρόκειται για βρέφη κάτω του ενός έτους και ανθρώπους μέχρι και 90 ετών.

Το «ένοχο» στέλεχος του ιού, που έχει απομονωθεί εργαστηριακά είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09. Το συγκεκριμένο στέλεχος καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο που κυκλοφορεί στο εμπόριο, όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί από την πλειονότητα των ανθρώπων, ακόμη και από άτομα που υπάγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περαστικών και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επισημαίνουν ότι η χρήση αντιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική εκτίμηση.

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης

Ως προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα εξής:

– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

– Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

– Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Συνιστάται, επίσης, η σωστή χρήση των αντι – ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.