Ανησυχία προκαλούν οι αποκαλύψεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «θολώσει» την εικόνα σχετικά με την έκταση της έξαρσης της εποχικής γρίπης. Οπως σημειώνει, σε μοριακό έλεγχο υποβάλλονται μόνον οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και όχι σε απλούς θαλάμους.

Μοιραία, ως αιτίες θανάτου πολλών ασθενών δηλώνονται οι επιπλοκές της γρίπης, π.χ. η λοίμωξη αναπνευστικού ή άλλο συνοδό νόσημα, και όχι η γρίπη. «Ετσι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από επιπλοκές της γρίπης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «τα εμβόλια που διέθεσαν στη δημόσια Υγεία, όπως ανακοινώθηκε, είναι 20.000. Το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί είναι 90.000».

Τι απαντά ο υπουργός

Η έκρηξη των θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες έχει θορυβήσει το υπουργείο Υγείας, κυρίως τον υπουργό κ. Ξανθό διότι ο κ. Πολάκης έχει χρόνο μόνο για να παίζει στα social media. Ο κ. Ξανθός χθες απαντώντας στις επικρίσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για την έξαρση της γρίπης και την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών για το εμβόλιο διαβεβαίωσε πως “φέτος έγινε η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και είχαμε την καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη από ποτέ. Πάνω από 2 εκατ. εμβόλια έγιναν” είπε.

Ο κ. Ξανθός τόνισε πως “αυτή την περίοδο υπάρχει επάρκεια εμβολίων και αντιϊκών φαρμάκων” ενώ είπε πως από τα 173 σοβαρά κρούσματα της γρίπης τα 165 είναι σε ΜΕΘ. “Άρα οι δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανταποκρίνονται και θεραπεύουν αποτελεσματικά” υπογράμμισε.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως υπάρχει επιδημική έξαρση της γρίπης καθώς το φετινό στέλεχος είναι ιδιαίτερα επιθετικό, με αποτέλεσμα “να υπάρχουν θάνατοι σε ανεμβολίαστους”.

Οι εξηγήσεις αυτές, όμως, δεν καθησυχάζουν τους πολίτες οι οποίοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την έξαρση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι χθες συνολικά 40 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την γρίπη στην χώρα αυτόν τον χειμώνα, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, το οποίο δεν είχε συμπληρώσει τον έναν χρόνο ζωής.

Είναι το δεύτερο παιδί που σκοτώνει φέτος ο φονικός ιός της γρίπης, μετά την μικρή στην Κρήτη που ξεψύχησε στην Εντατική, πριν από λίγες ημέρες.

Προληπτικά μέτρα

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), εφιστούν την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι:

Καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

Τακτικό πλύσιμο χεριών

Βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

Οσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.