Ξεκίνησε η συνεδριάση στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα, Παρασκευή επί της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Το πολιτικό θερμόμετρο να είναι στο κόκκινο η ένταση και οι αντιπαραθέσεις αναμένεται να είναι έντονες.

Το λόγο θα λάβουν 8 εισηγητές, 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, 14 ομιλητές και ο αρμόδιος υπουργός, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την Πέμπτη με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πέρασε τελικά από την αρμόδια Επιτροπής της Βουλής χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, όπως είχε αρχικώς πει ότι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Πάνος Καμμένος επέμεινε πως απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών για την επικύρωσή του από την Ολομέλεια.

153 «ναι»

Το πρωτόκολλο θα ψηφιστεί από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν τους προθύμους Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλο, που και ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν στην κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν.

Δεν θα ψηφίσουν όμως το πρωτόκολλο ένταξης οι δύο εκ των 6 προθύμων, δηλαδή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις, που καταψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παρά το γεγονός ότι με επιστολές τους δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, ειδικά ο Κώστας Ζουράρις διευκρίνισε στην επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ότι θα καταψηφίσει ό,τι σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ψηφοφορία θα προστεθούν οι 3 βουλευτές από το Ποτάμι, διευκολύνοντας τους κυβερνητικούς υπολογισμούς. Υπέρ του πρωτοκόλλου ένταξης, ως παρακολούθημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα ψηφίσουν οι «Ποταμίσιοι» βουλευτές Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, αλλά και ο διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Έτσι, από την ονομαστική ψηφοφορία θα προκύψουν 153 «ναι».

Κουμουτσάκος: Σήμερα κλείνει ένας ιστορικός κύκλος

«Σήμερα κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια με περηφάνια και τελειώνει με συνθηκολόγηση. Αυτός ο ιστορικός κύκλος, ξεκίνησε το 2008 όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός ‘Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στις πολύμορφες και ισχυρές πιέσεις για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα ξεκάθαρη. Μη λύση, μη πρόσκληση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Αυτός ο κύκλος τελειώνει σήμερα με την οριστική παράδοση του ισχυρότερου διαπραγματευτικού όπλου της χώρας. Το εκχωρείτε έναντι πινακίου φακής καταθέτοντας τα διπλωματικά μας όπλα».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται από μια πλειοψηφία συρραφής, ένα τέρας», για να προσθέσει: «αυτή η πλειοψηφία Φρανκενστάιν δημιουργεί ένα περιβάλλον θεσμικής και πολιτικής παρακμής. Είστε μια παρακμιακή κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει ένα βιότοπο παρακμής και σύντομα ευτυχώς θα τελειώσει».

Εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον «για γονιδιακή μετάλλαξη», ενώ συμπλήρωσε ότι κρύβει το παρελθόν του, γιατί τότε χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ ως φονική μηχανή. «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πορεύεται στον ιστορικό χρόνο με ισχνότατη νομιμοποίηση, αφού η πλειονότητα των Ελλήνων είναι απέναντι. Σαθρές συμφωνίες που ρίχνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν τα λύνουν οδηγούν σε αστάθεια στη περιοχή», εκτίμησε, λέγοντας: «Δικαίως πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί αφού διασφάλισαν από εσάς ταυτότητα, γλώσσα και τώρα την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Πανηγυρισμοί στα Σκόπια θλίψη στη χώρα».

Απορρίφθηκαν με ευρεία πλειοψηφία οι αιτήσεις αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ και της ΧΑ

Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια, από όλα τα κόμματα πλην των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τις οποίες κατέθεσαν το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΧΑ.

Με διαφορετικό σκεπτικό επί των προτάσεων εκ μέρους των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά (από τους ΑΝΕΛ) και Ιω. Αϊβατίδη (ΧΑ) και οι δύο αιτήσεις συνέκλιναν στο αίτημα να διεξαχθεί η ψηφοφορία με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, στη βάση του άρθρου 28 παρ. 2.

Για μεν την ένσταση της ΧΑ, τόσο ο αντιλέγων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, όσο και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, Ν. Δένδιας (ΝΔ), Αν. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ), και Θ. Παφίλης, δήλωσαν ότι παρέλκει η συζήτηση, για, δε, την ένσταση των ΑΝΕΛ την απέρριψε η πλειοψηφία των κομμάτων.