Στα μέσα της θητείας του και λίγο μετά την έξοδο από ένα μακρύ shutdown, κατά τη διάρκεια του οποίου αναγκάστηκε να υποχωρήσει από το σχέδιό του για το τείχος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά όχι και τόσο ευνοϊκών για εκείνον δημοσκοπήσεων.

Η πιο πρόσφατη εξ αυτών, που διεξήχθη για λογαριασμό των ABC News/Washington Post και δημοσιεύτηκε σήμερα (28/1),  αποκαλύπτει την περιφρόνηση των Αμερικανών προς την πολιτική ηγεσία τους, του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος.Όμως, αυτό το αίσθημα περιφρόνησης είναι ολοένα και οξύτερο όσον αφορά το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ.

Σχεδόν οι μισοί από τους Αμερικανούς (48%) δεν έχουν «καθόλου» εμπιστοσύνη στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο. Εν συγκρίσει, το αντίστοιχο ποσοστό για τη Νάνσι Πελόζι, τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέρχεται σε 37%.

Οι αριθμοί είναι το ίδιο απογοητευτικοί για τον δισεκατομμυριούχο σε ό,τι αφορά την αντίληψη των πολιτών για τη δράση του σε σχέση με τις προσδοκίες που ο ίδιος έθεσε, όταν αφίχθη στον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου του 2017.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 50% των Αμερικανών υποστηρίζει ότι υπήρξε αποδοτικός στο θέμα του ελλείμματος, όμως μονάχα το 33% εκτιμά ότι είναι αποτελεσματικός, ήτοι μια διαφορά 17%. Στο θέμα της υγείας, η διαφορά ανέρχεται σε 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Εκτός της δράσης του στον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί κρίνουν αυστηρά τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ: μονάχα το 32% των Αμερικανών διατυπώνει θετική γνώμη για εκείνον ως άνθρωπο, δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον Μπιλ Κλίντον, στο απόγειο της υπόθεσης Μόνικα Λουίνσκι.