«Έφτασε τώρα η κυβέρνηση στο σημείο να ζητά την κύρωση της Συμφωνίας, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς έκαναν οι Σκοπιανοί με το Σύνταγμά τους. Και ρωτούμε: Γιατί; Τί θέλετε να κρύψετε; Τί θέλουν να κρύψουν οι Σκοπιανοί; Τί παιχνίδι γίνεται στις πλάτες των Ελλήνων; Η αλλαγή του Συντάγματός τους είναι τμήμα της Συμφωνίας. Και δεν μπορούμε ούτε καν να συζητούμε εάν δεν έχουμε υπόψη μας το πλήρες κείμενο του Συντάγματος, μετά τις αλλαγές που έγιναν» ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που συζητείται στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

«Λέει ο κ. υπουργός ότι είναι αλλιώτικη η διαδικασία στα Σκόπια και ότι απλά προσθέτουν στο τέλος του Συντάγματος τις τροποποιήσεις που έγιναν» είπε και κ. Καλαφάτης και κάλεσε: «Δώστε στη Βουλή το συνταγματικό κείμενο με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν σε εφαρμογή της Συμφωνίας». «Αλλιώτικα σταματήστε τη συζήτηση. Δεν μπορεί να ψηφίσει η Βουλή, δεν μπορεί ούτε καν να συζητά η Βουλή χωρίς να έχει πλήρη εικόνα, πλήρη γνώση. Μη προσπαθείτε να δεσμεύσετε τη χώρα συσκοτίζοντας και παραπληροφορώντας», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Συμφωνίας, ο αν. τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, διερωτήθηκε «γιατί να ονομάζονται Μακεδόνες οι σφετεριστές και να γινόμαστε χλεύη των διαρρηκτών της ιστορίας μας όλοι εμείς οι πραγματικοί Μακεδόνες» και κάλεσε να μην αυταπατόμαστε και κάνουμε λάθος: «Εάν κυρωθεί η Συμφωνία θα ακούμε τους ξένους να λένε «καλωσορίζω το Μακεδόνα πρωθυπουργό», και όχι τον «πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας»».

Ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για «πολλά αρνητικά σημεία και σοβαρά σημεία» της Συμφωνίας και εστίασε στις τέσσερις «μεγάλες μαύρες τρύπες»:

Όπως είπε, η πρώτη και πιο επικίνδυνη μαύρη τρύπα αφορά στο συνδυασμό ονόματος, ταυτότητας και γλώσσας αφού «δίνει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα, όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται, αλλά και να λέγονται από όλο τον κόσμο, «Μακεδόνες»»… «Πρόκειται για μια ανόητη και ακατανόητη παγκόσμια πρωτοτυπία. Παντού στον κόσμο, οι πολίτες ενός κράτους έχουν το όνομα του κράτους τους. Στη Νέα Ζηλανδία, λέγονται Νεοζηλανδοί και στη Βόρειο Κορέα, Βορειοκορεάτες. Σε αντίθεση προς το αυτονόητο, το γειτονικό κράτος θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες του «Μακεδόνες»», τόνισε. «Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα από τη στιγμή που αναγνωρίζεται ότι μιλούν «μακεδονική» γλώσσα. Και γίνονται πολύ χειρότερα από τις συνταγματικές τροποποιήσεις και τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπιανών. Κι αυτό γιατί αναφέρονται -και μάλιστα δύο φορές- σε «μακεδονικό λαό». Μια από τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους αναφέρει ότι η Πολιτεία θα προστατεύει την ιστορική κληρονομιά του «μακεδονικού λαού» και της «διασποράς του μακεδονικού λαού» και παράλληλα των άλλων λαών, των Αλβανών, των Τούρκων και των άλλων. Και η αναφορά αυτή, η αναφορά σε «μακεδονικό λαό» σε Αλβανούς, Τούρκους και άλλους, δεν αφορά υπηκοότητα, αφορά εθνότητα», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

Επισημαίνοντας ότι η δεύτερη «μαύρη τρύπα» είναι ότι «το σύνθετο όνομα δεν θα ισχύει erga omnes, δεν θα ισχύει για όλες τις χρήσεις» παρατήρησε ότι πρώτα από όλα, η σύνθετη ονομασία δεν θα καλύπτει τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα και κατά δεύτερο η σύνθετη ονομασία θα χρησιμοποιείται από το κράτος και τα όργανά του, αλλά δεν θα εφαρμόζεται από τις ιδιωτικές οντότητες, μεταξύ των οποίων και οι επιχειρήσεις. «Η σύνθετη ονομασία αφορά τη χώρα και όχι το λαό» είπε ο κ. Καλαφάτης.

Ως τρίτη «μαύρη τρύπα» ο βουλευτής της ΝΔ, εκτίμησε ότι είναι οι εμπορικές ονομασίες, οι επωνυμίες και τα σύμβολα στις δύο χώρες. Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «αφού ρητά αναφέρεται ότι οι Σκοπιανοί μπορούν να χρησιμοποιούν μακεδονικές επωνυμίες, για ποιόν κτυπά η καμπάνα», τόνισε ότι εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδας.

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο αν. τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην τέταρτη «μαύρη τρύπα» της Συμφωνίας, λέγοντας ότι η κοινή επιτροπή άρχισε να εξετάζει τα βιβλία μας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποδέχεται την αξίωση των Σκοπιανών να ελεγχθεί και η Ελλάδα για αλυτρωτική προπαγάνδα». «Και αυτό δεν είναι απλά αδιανόητο. Είναι ανόητο», είπε.