Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις, Κότσο Ανγκιούσεφ, «η συμμετοχή μας θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα».

Στη συνέντευξή του στη Φάκτορ, ο Αγκιούσεφ τόνισε ότι τα Σκόπια ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε τμήμα του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Μπέλενε και έτσι μακροπρόθεσμα να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι στον ενεργειακό τομέα δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος χωρίς μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Η ιδέα της συμμετοχής των Σκοπίων στην κατασκευή του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού είναι περίπου δέκα ετών.

Μεγάλο το κόστος

Πριν από οκτώ χρόνια, ο βούλγαρος υπουργός Οικονομίας πρότεινε στον τότε αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών της ΠΓΔΜ Βλαντίμιρ Πεσέφσκι να συμμετάσχει στην κατασκευή του Μπέλενε.

Η πρόταση, όμως, δεν είχε συνέχεια γιατί η στρατηγική της κυβέρνησης τότε ήταν να κατασκευάσει η ίδια η χώρα πυρηνικό σταθμό στην περιοχή του Μαρίοβο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2023.

Τώρα, η βουλγαρική κυβέρνηση εξακολουθεί να κινεί τη διαδικασία για την επανεκκίνηση του έργου του πυρηνικού σταθμού και ζητά από ξένους επενδυτές τη συμμετοχή τους, γιατί το έργο είναι μεγάλο και εκτιμάται ότι απαιτούνται πάνω από 10 δισ. ευρώ, γράφει η σλαβική vecer.press των Σκοπίων.

Πηγή: echedoros-a.gr