Κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Καναδό σε θάνατο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, μια απόφαση που θεωρείται βέβαιο πως θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Οτάβα έπειτα από τη σύλληψη Κινέζας υψηλόβαθμου στελέχους στον Καναδά.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό καταδίκασε την απόφαση.«Προκαλεί εξαιρετική ανησυχία σε εμάς ως κυβέρνηση, όπως θα πρέπει να προκαλεί και σε όλους τους διεθνείς φίλους και συμμάχους μας, το γεγονός ότι η Κίνα έχει επιλέξει να αρχίσει να εφαρμόζει αυθαίρετα τη θανατική ποινή… όπως στην περίπτωση αυτή», είπε στους δημοσιογράφους στην Οτάβα.

Το Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο Νταλιάν στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ της Κίνας εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση του Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ, ο οποίος είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης καταδίκης του σε κάθειρξη 15 ετών και αποφάσισε την εκτέλεσή του, ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

Η απόφαση αναμένεται να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τον Καναδά έπειτα από τη σύλληψη, την 1η Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ, της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei, έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κίνα κατήγγειλε τη σύλληψή της, προειδοποιώντας για συνέπειες, τις οποίες δεν προσδιόρισε, αν δεν αφεθεί ελεύθερη και από τότε έχει συλλάβει δύο Καναδούς τους οποίους κατηγορεί ότι θέτουν σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια.

Η επιβολή της θανατικής ποινής καταδικάστηκε αμέσως από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γουίλιαμ Νι, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε πως του προκαλεί φρίκη το ότι ο Σέλενμπεργκ καταδικάστηκε σε θάνατο, ιδίως καθώς οι κατηγορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία των «πλέον σοβαρών εγκλημάτων» στις οποίες πρέπει να περιορίζεται η θανατική ποινή βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Είναι ακόμη περισσότερο σοκαριστικό δεδομένης της εσπευσμένης διεξαγωγής της δίκης και της προμελετημένης προσπάθειας των κινεζικών αρχών να τραβήξουν την προσοχή στην υπόθεση αυτή», είπε ο Νι στο πρκατορείο Ρόιτερς.

Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών τιμωρείται αυστηρά στην Κίνα. Το Πεκίνο έχει εκτελέσει στο παρελθόν ξένους υπηκόους που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά – έναν Βρετανό ο οποίος είχε συλληφθεί για διακίνηση ηρωίνης το 2009, προκαλώντας βρετανική κατακραυγή, καθώς δεν είχε προηγηθεί οποιαδήποτε εξέταση της διανοητικής του υγείας (οι συγγενείς του είχαν δηλώσει ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένος).

Το δικαστήριο είπε στον Σέλενμπεργκ πως δικαιούται να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λιαονίνγκ εντός δέκα ημερών μετά την παραλαβή της απόφασης, ανέφερε σε μια δεύτερη ανακοίνωση το δικαστήριο.

Το δικαστήριο ανέφερε πως ο Σέλενμπεργκ είχε συνωμοτήσει με άλλους στην προσπάθεια να εξαγάγει 222 κιλά μεθαμφεταμίνης από την Κίνα στην Αυστραλία στα τέλη του 2014.

Το καρτέλ ναρκωτικών είχε κρύψει 222 σακούλες ναρκωτικών σε πλαστικά χάπια τις οποίες φόρτωσε σε πλοίο από την Γκουαντόνγκ με προορισμό την Νταλιάν. Στη συνέχεια σχεδίαζε να τα κρύψει σε ελαστικά και σωλήνες και να τα μεταφέρει με κοντέινερ μέσω θαλάσσης στην Αυστραλία, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η κινεζική κρατική τηλεόραση ανέφερε νωρίτερα πώς ο Σέλενμπεργκ επιχειρηματολόγησε στο δικαστήριο πως επισκεπτόταν την Κίνα ως τουρίστας και του έστησαν παγίδα εγκληματίες.

Πριν από τη σύλληψή του, την 1η Δεκεμβρίου 2014, ο Σέλενμπεργκ ήταν έτοιμος να διαφύγει στην Ταϊλάνδη από την Νταλιάν αλλά συνελήφθη ενώ βρισκόταν τράνζιτ στην Γκουαγκτζού, ανέφερε το δικαστήριο.

Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον Σέλενμπεργκ, ούτε την ηλικία ή το επάγγελμά του, αν και ΜΜΕ ανέφεραν πως είναι 36 ετών και πρώην εργάτης στον πετρελαϊκό τομέα.

Δικηγόρος του Σέλενμπεργκ, ο Ζιανγκ Ντονγκσούο, δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο πελάτης του θα ασκήσει πιθανότατα έφεση κατά της καταδίκης του στη θανατική ποινή. Ο Σέλενμπεργκ, ο οποίος φερόταν πως είχε απελαθεί μετά την έκτιση της αρχικής ποινής του, είχε ασκήσει έφεση μετά την καταδίκη του στην Νταλιάν σε 15 χρόνια κάθειρξης στις 20 Νοεμβρίου.

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Λιαονίνγκ διέταξε τον Δεκέμβριο την επανεκδίκαση της υπόθεσης καθώς οι εισαγγελείς έκριναν ότι η ποινή ήταν πολύ επιεικής.

Για το Πεκίνο, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελούνται στην Κίνα κάθε χρόνο θεωρείται κρατικό μυστικό. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως ο αριθμός αυτός είναι περίπου 2.000.

«Η Κίνα θα αντιμετωπίσει πολλές ερωτήσεις γιατί αυτό το συγκεκριμένο άτομο, αυτής της συγκεκριμένης εθνικότητας, έπρεπε να περάσει ξανά από δίκη αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή», δήλωσε η διευθύντρια για την Κίνα του εδρεύοντος στην Ουάσινγκτον Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σόφι Ρίτσαρντσον, στο πρακτορείο Ρόιτερς.