Ασχημη τροπή για το κύρος της Δικαιοσύνης λαμβάνουν οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis, ειδικά μετά τις απαράδεκτες παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Ο πόλεμος δηλώσεων που ακολούθησε, με τις ενώσεις των δικαστών και εισαγγελέων να… βγαίνουν στα κάγκελα και να μιλούν για θεσμική εκτροπή και η σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ που έκανε λόγο για παραδικαστικό Μαξίμου και διακυβέρνηση Πολάκη είχε συνέχεια. Η κυβέρνηση απάντησε, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ερωτήματα για το σκάνδαλο και τον Μανιαδάκη και η μάχη καλά κρατεί με… έπαθλο τη Δικαιοσύνη.

Ομως, το βασικό πρόβλημα που καλείται να δουν όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, δικαστές, είναι το πλήγμα στην αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει να προστατέψει το δικαστικό σώμα από ανοίκειες επιθέσεις όπως αυτή του κ. Πολάκη.

Οπως όλα δείχνουν, ωστόσο, ο υπουργός δεν έχει απλά την ανοχή και την κάλυψη του πρωθυπουργού, αλλά φαίνεται ότι λειτουργεί βάση σχεδίου. Αλλιώς θα είχε αποδοκιμαστεί από το Μαξίμου και δεν θα του επιτρεπόταν τόσο η δημοσιοποιίηση ονομάτων δικαστών όσο και η απάντηση με ειρωνικό τρόπο στις ανακοινώσεις των ενώσεων δικαστών.

Με το να αφήνει ακάλυπτη τη δικαστική εξουσία η κυβέρνηση ουσιαστικά θέτει εν αμφιβόλω όλη την έρευνα που γίνεται για τη Novartis. Κι αυτό διότι αν επικρατήσει η άποψη Πολάκη θα αμφισβητηθεί η Δικαιοσύνη από την αντιπολίτευση. Αν επικρατήσει η πλευρά εκείνων που πιστεύουν ότι όλη η υπόθεση είναι φιάσκο τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίζει ότι συγκαλύπτεται το σκάνδαλο.

Η απαξίωση και αμφισβήτηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης γίνεται με ευθύνη του Μαξίμου που επιτρέπει να γίνονται εξωθεσμικές παρεμβάσεις από ανθρώπους που είναι άσχετοι με τη δικονομία και δεν μπορούν να παρεμβαίνουν υπέρ ή κατά κάποιων.

Τι ειπώθηκε

Δικαστές και εισαγγελείς, μέσω των επίσημων ανακοινώσεών τους, χαρακτηρίζουν τις δημόσιες αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ως απόπειρα παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης, που συνιστά «θεσμική εκτροπή» και παραβίαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών, ενώ κάνουν λόγο και για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας κατηγορουμένων. Και οι δύο Ενώσεις φαίνεται να θεωρούν καταρχήν ως προσωπικές τις απόψεις του Παύλου Πολάκη, ενώ καλούν τον Πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις επίμαχες αναρτήσεις ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιου είδους δηλώσεις που, όπως λένε, πλήττουν τη δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου. «Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω Υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν τη Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου», απαντά η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Παύλο Πολάκη.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «προβλέψιμη» την αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αναφέρθηκε σε μια σειρά αναφορών που έχει αποστείλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, που – κατά την κρίση του – θα έπρεπε να περαιώνονται ταχύτερα.

Την έντονη αντίδραση και της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προκάλεσαν οι δημόσιες αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη.

«Οι δημόσιες αναρτήσεις του υπουργού κ. Πολάκη, οι οποίες ευελπιστούμε να απηχούν μόνο προσωπικές του απόψεις και όχι της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, διά των οποίων ψέγει, και μάλιστα ονομαστικά, εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς επειδή οι χειρισμοί τους σε εκκρεμείς υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος δεν είναι της αρεσκείας του, προδικάζοντας και υποδεικνύοντας την επιθυμητή έκβασή τους, υποσκάπτουν το δικαιϊκό οικοδόμημα της Χώρας και διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος» τονίζουν οι εισαγγελείς. Και στέλνοντας το δικό τους μήνυμα προσθέτουν: «Ο κ. Πολάκης οφείλει να γνωρίζει ότι οι Ελληνες Εισαγγελείς, ανεξάρτητοι και αποστασιοποιημένοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησής τους, αντεπεξέρχονται στο ακέραιο στο συνταγματικό τους καθήκον υπερβάλλοντας εαυτόν, προκειμένου, με υψηλό φρόνημα, να υπερβαίνουν καθημερινά τις αντίξοες υπηρεσιακές συνθήκες και ελλείψεις υποδομών και προσωπικού στον χώρο της Δικαιοσύνης, για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη φέρουν άλλοι».

«Η ελληνική Δικαιοσύνη τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού της ελληνικής κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών». Mε την τοποθέτηση αυτή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου επιχειρεί θεσμικά να επαναφέρει την… ηρεμία.