Σε ανάκληση και των οκτώ ενταλμάτων προσωρινής κράτησης στην υπόθεση της φερόμενης λαθρεμπορίας προχωρά η ανακρίτρια διαφθοράς γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται η αποφυλάκιση των κατηγορουμένων όπως είπαν οι δικηγόροι σε δηλώσεις τους. Η ανακρίτρια διαφθοράς οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά από έγγραφο της ΑΑΔΕ στο οποίο φέρεται να βεβαιώνεται ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για την εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Οι δικαστικές εξελίξεις ανακοινώθηκαν στους δικηγόρους οι οποίοι δήλωσαν :

Αλέξης Κούγιας : «Μας κάλεσε η κυρία ανακρίτρια η οποία προς τιμή της, μας ανακοίνωσε ότι από χθες το μεσημέρι, με επιμέλεια της, κατάφερε να προκαλέσει αντίδραση από ΑΑΔΕ, που είναι η μόνη αρμόδια για να βεβαιώνει τελωνειακές παραβάσεις.

Κατόπιν αυτού ενεργοποίησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση. Το βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι. Αυτό είναι το μήνυμα προς πολούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά η δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως δικαιοσύνη στραφεί βάρος αυτών που δημιούργησαν φαρσοκωμωδία.

Δημήτρης Κακόγιαννος: «Είναι μία κακή νομική τροφή από μία ακατάλληλη αστυνομική κουζίνα»

Επαμεινώνδας Παπαδέας: Με μία κακή, πρόχειρη και κατασκευασμένη δικογραφία,μ ία μητέρα δύο ανηλίκων βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένη.

Παναγιώτης και Γιώργος Μιχαλόλιας: Μετεβλήθη το αστυνομικό τμήμα ασφαλείας σε αστυνομικό τμήμα ανασφαλείας. Οδήγησαν δεκάδες ανθρώπους στην ταλαιπωρία με σοβαρές διώξεις χωρίς να έχουν οποιοδήποτε νομικό έρεισμα όπως βεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές του ΥΠΟΙΚ. Κλείνουμε την εξής φράση:  Ο μη γένοιτο επανάληψη αυτής της διωκτικής αυθαιρεσίας και αξίζει να τονίσουμε και την ευαισθησία των δικαστικών αρχών οι οποίες μέχρι σήμερα έκαναν άλματα στο κενό.

Ολική ανατροπή

Το σκηνικό της υπόθεσης άρχισε να αλλάζει μετά τη διαβίβαση στην ανακρίτρια εγγράφου από δημόσια αρχή (ΑΑΔΕ) η οποία επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Κατόπιν αυτού, όπως εκτιμούν νομικές πήγες, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία ήρθαν χθες όταν αποφυλακίστηκαν και οι 23 εμπλεκόμενοι, της δεύτερης σπείρας, μεταξύ των οποίων και τα φερόμενα ως αρχηγικά μέλη, αλλά και από πληροφορίες ότι στο γραφείο της ανακρίτριας έφτασε απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών σε ερώτημα σχετικά με το αν υπόκειται σε δασμούς το εμπόριο χρυσού προς την Τουρκία.

Όπως προκύπτει, δεν υπάρχει υποχρέωση για καταβολή φόρων και δασμών από τον εξαγωγέα, αρκεί βεβαίως αυτός να αποδείξει ότι νόμιμα κατείχε τον χρυσό. Στην περίπτωση της «μαφίας του χρυσού» δηλαδή θα πρέπει ο ενεχειροδανειστής και οι άλλοι εμπλεκόμενοι να αποδείξουν ότι νόμιμα κατείχαν αυτές τις ποσότητες χρυσού και νόμιμα έκαναν τις εξαγωγές.

Βάσει της σύμβασης τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία αλλά και του άρθρου 157 ν. 2960/2001 για τη λαθρεμπορία ορίζεται ότι η πράξη της λαθρεμπορίας προϋποθέτει απώλεια δασμών, φόρων και επιβαρύνσεων είτε για το ελληνικό δημόσιο είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν.