Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, στην ομιλία που έκανε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αφορμή την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου υπογράμμισε πως τα συνθήματα που φώναζαν οι φοιτητές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «κάτω η χούντα» και «δεν θα περάσει ο φασισμός» είναι διαχρονικά και επίκαιρα.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι συνθήματα που και στην σημερινή συγκυρία, κάθε άλλο παρά κενού περιεχομένου είναι. Βρίσκουν αναφορά στην εμπέδωση και στην διεύρυνση της Δημοκρατίας στην ίδια μας την χώρα. Στην υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, στην παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, στην επάνοδο της Ελλάδας σε συνθήκες λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα αυτά που περιορίστηκαν ασφυκτικά τα τελευταία χρόνια από τα μνημόνια και το καθεστώς της επιτροπείας. Ταυτόχρονα εκφράζουν απολύτως σύγχρονές κοινωνικές ανάγκες και αναγκαιότητες για την περιθωριοποίηση της του φασισμού, του ρατσισμού και του λαϊκισμού που βλέπουμε να σηκώνουν και πάλι κεφάλι στην Ευρώπη».

Ο κ. Ρήγας σημείωσε πως αυτά που ακούγονται περί οικονομικών θαυμάτων την περίοδο της χούντας αποτελούν ιστορική ανακρίβεια. «Όταν δεν υπάρχει ελευθερία στην δράση και δεν δίνεται η δυνατότητα σε όλους να είναι κοινωνοί στην εξέλιξη και στα όσα απορρέουν από αυτή, τότε η οικονομική πρόοδος που αποτυπώνεται, δεν αφορά το σύνολο της κοινωνίας, παρά μόνο τους ολίγους και εκλεκτούς που συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική ζωή του τόπου. Με δεδομένο δε την ύπαρξη αποκλεισμών, οι οποίοι παράγουν διακρίσεις και ανισότητα, η δίκαιη κατανομή των πόρων αλλά και των καρπών της παραγωγής προς τον λαό και την κοινωνία, αποτελεί αδειανό πουκάμισο, ένα κενό γράμμα.» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας

:«Προτού καταλήξουμε λοιπόν σε βιαστικά συμπεράσματα, ας αναλογιστούμε αν υπήρχαν αποκλεισμοί στην οικονομική δραστηριότητα επί χούντας, πώς καταναλωνόταν ο παραγόμενος πλούτος, ποια ήταν τα όρια της οικονομικής δραστηριότητας στην διεθνώς απομονωμένη χώρας μας από τα δημοκρατικά και οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι απαραίτητες πριν καταλήξουμε σε αβασάνιστα συμπεράσματα περί οικονομικών θαυμάτων και σε παρόμοιες ιστορικές διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες που κυκλοφορούν».